Vijeće sigurnosti UN-a i dalje razjedinjeno

Esklacija u Izraelu

Vijeće sigurnosti UN-a u nedjelju se okupilo na trećoj hitnoj sjednici o izraelsko-palestinskom sukobu u tjedan dana, ali bez uspjeha u usuglašavanju zajedničke deklaracije i prijedloga koji bi brzo vodili okončanju nasilja.

Virtualna sjednica bila je poprište međusobnih optuživanja Palestinaca i Izraelaca.

Usporedno sa sjednicom, 15 članica Vijeća sigurnosti nastavilo je pregovarati o zajedničkoj deklaraciji kojom bi pozvale na prekid neprijateljstva i potvrdile predanost rješenju o dvije države koje bi postojale jedna pored druge, IzraeIa i Palestine na temelju prethodnih rezolucija UN-a.

Međutim, više diplomata koje je kontaktirala agencija AFP, kazalo je da Sjedinjene Države ustraju u odbijanju bilo kakve zajedničke deklaracije, a takvo stajalište nerazumljivo je brojnim saveznicima.

U tjedan dana Washington je sam u dva navrata odbacio dvije izjave koje su predložile tri članice Vijeća sigurnosti: Kina, Norveška i Tunis.

“To je pomalo čudno kad pomislimo na očekivanja koja smo svi imali otkako su se Amerikanci vratili multilateralnoj diplomaciji”, rekao je jedan veleposlanik za AFP pod uvjetom da ostane neimenovan.

“Mislili smo da Sjedinjene Države žele pokazati relevantnost u Vijeću sigurnosti u situacijama kakva je ova”, rekao je.

Kineski diplomat Wang Yi izrazio je žaljenje zbog američke “opstrukcije” u postupku prihvaćanja deklaracije.

“Vijeće sigurnosti mora poduzeti mjere” i zbog “opstrukcije jedne države”, Vijeće “nije kadro govoriti jednim glasom”, rekao je Wang Yi te pozvao Washington “da preuzme odgovornost” u UN-u.

Današnja sjednica Vijeća sigurnosti bila je javna, a prethodne su održane iza zatvorenih vrata. SAD se protivio današnjoj sjednici i tražio je da se odgodi do utorka.

Američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield na sjednici je pozvala na “prestanak ciklusa nasilja ” i ustvrdila da SAD “neumorno radi” kako bi pokušao zaustaviti ovaj sukob da se postigne “održivi mir”.

Otvarajući sjednicu, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je Vijeće sigurnosti na rizik od izbijanja “nekontrolirane sigurnosne i humanitarne krize” u regiji ako se brzo ne postigne prekid vatre.

Taj “bezumni ciklus prolijevanja krvi, terora i uništavanja mora odmah prestati”, rekao je Guterres.

Takve su pozive uglavnom ponavljali i drugi veleposlanici u izlaganjima u nedjelju od Rusije do Tunisa, Norveške ili Irske, piše agencija AFP.

Predstavnik Nigera u Vijeću sigurnosti zatražio je da se “Palestincima priznao jednako pravo” koje se priznaje Izraelu – pravo na “samoobranu”.

Od ponedjeljka palestinske oružane skupine predvođene Hamasom ispalile su više od 3000 raketa iz pojasa Gaze na izraelski teritorij, a najveći dio njih pao je na Gazu ili ga je presreo izraelski proturaketni štit “Željezna kupola”.

Izrael je objavio da je poginulo 10 njegovih građana, uključujući dvoje djece.

U izraelskim napadima na ciljeve Hamasa i oružanih skupina u gusto naseljenoj Gazi poginulo je najmanje 192 Palestinaca, od kojih 58 djece.

Hamas je počeo raketirati Izrael u ponedjeljak, nakon višetjednih tenzija zbog odluke suda o deložiranju nekoliko palestinskih obitelji u Istočnom Jeruzalemu i sukoba policije s Palestincima blizu džamije Al Aksa, koja je treće najsvetije mjesto za muslimane.

Sjedinjene Američke Države izvijestile su Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda o tome da su Izraelu i Palestincima spremne pružiti potporu ako zatraže prekid vatre.

“SAD neumorno diplomatskim kanalima pokušavaju zaustaviti ovaj sukob jer vjerujemo da Izraelci i Palestinci imaju jednako pravo živjeti sigurno”, rekla je američka veleposlanica u SAD-u Linda Thomas-Greenfield Vijeću sigurnosti.

Dok je Vijeće sigurnosti održavalo svoj prvi javni sastanak, nakon dva privatna prošlog tjedna, izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da se “izraelska kampanja u Hamasu nastavlja punom snagom”.

Snažni izraelski saveznik Washington izoliran je u Ujedinjenim narodima zbog prigovora na javnu izjavu Vijeća sigurnosti o najgorem nasilju između Izraela i Palestinaca u posljednjih nekoliko godina jer se brine da bi mogao naštetiti diplomaciji iza kulisa.

“Pozivamo SAD da preuzmu odgovornost, zauzmu pravedan stav i s većinom međunarodne zajednice podržavaju Vijeće sigurnosti u ublažavanju situacije”, rekao je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi, koji je predsjedavao nedjeljnim sastankom.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je da Ujedinjeni narodi “aktivno angažiraju sve strane za prekid vatre” i pozvao ih da “omoguće intenziviranje i uspjeh napora za postizanje mira”.

Nastojanja Egipta, Katara i Ujedinjenih naroda u primirju do sada nisu dala nikakav znak napretka.

SAD su pak poslale izaslanika u regiju, a predsjednik Joe Biden razgovarao je u subotu s Netanyahuom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

“U svim tim angažmanima s izraelskim dužnosnicima, Palestinskom upravom i regionalnim partnerima, SAD je jasno poručio da je spreman pružiti podršku i dobre usluge ako stranke zatraže prekid vatre”, istaknula je Thomas-Greenfield.

Broj žrtava u Gazi preko noći je skočio na 188, uključujući 55 djece, usred intenzivne izraelske zračne i topničke paljbe od izbijanja sukoba prošlog ponedjeljka.

U tisućama raketnih napada Hamasa i drugih militantnih skupina u Izraelu je ubijeno deset ljudi, uključujući dvoje djece.

“Svaki put kad Izrael čuje kako strani čelnik govori o svom pravu na obranu, dodatno se ohrabruje da i dalje ubija nevine obitelji u snu”, rekao je palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Malki Vijeću sigurnosti.

Izraelski veleposlanik UN-a Gilad Erdan rekao je da se “odgovor Izraela na neselektivne napade Hamasa strogo pridržavao međunarodnog prava” te da “Izrael poduzima velike korake prema sprječavanju povećanja broja civilnih žrtava”.

“Izrael koristi rakete u svrhu zaštite svoje djece. Hamas koristi djecu da zaštiti svoje rakete”, istaknuo je Erdan.

Izaslanik UN-a za Bliski istok Tor Wennesland pozvao je međunarodnu zajednicu da “odmah poduzme akciju kako bi se Izraelu i Palestini omogućilo da se povuku s ruba”.

You may also like

0 comments