Vijeće sigurnosti pozdravilo povlačenje ruske vojske iz Sirije

Vijeće sigurnosti ocijenilo je pozitivnom rusku odluku o vojnom povlačenju iz Sirije, kazao je u ponedjeljak novinarima njegov predsjednik, angolanski ambasador Ismael Gaspar Martins. “Dobili smo obavijest o odluci Rusije da počne povlačenje dijela snaga, to je dobro”, kazao je on. “Svi smatramo da je to pozitivno”.

Ta je inicijativa “omogućena dobrom suradnjom Sjedinjenih Država i Rusije”, ocijenio je on po završetku konzultacija iza zatvorenih vrata o Siriji u Vijeću. Predsjednik SAD-a Barack Obama i njegov ruski kolega Vladimir Putin telefonski su razgovarali o “djelomičnom povlačenju” ruskih snaga iz Sirije koje je Kremlj u ponedjeljak objavio na opće iznenađenje, objavila je Bijela kuća.

Rusija je u utorak objavila da je počela povlačenje svoje vojne opreme iz Sirije, da su tehničari počeli pripremati avione za duge letove prema svojim bazama u Ruskoj Federaciji i da vojno osoblje upravo ukrcava opremu i materijal u letjelice.

Rusija je zračne napade u Siriji počela 30. rujna, a iznenadnu objavu okončanja objavila je na dan kad je u Ženevi počeo novi ciklus pregovora između predstavnika režima Damaska i oporbe. Ta bi odluka trebala pridonijeti povećanju pritiska na režim Bašara al-Asada da pregovorima dođe do prekida rata.

You may also like