Vijeće sigurnosti ponovno osudilo sjevernokorejske provokcije

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je u utorak izjavu u kojoj je “snažno osudilo” posljednje sjevernokorejsko ispaljivanje projektila i zaprijetilo je da će poduzeti “važne dodatne mjere” protiv Pjongjanga.

Vijeće sigurnosti jednoglasno je usvojilo tu izjavu. Podržalo ju je svih 15 članica, među kojima i Kina koja je glavna saveznica sjevernokorejskog režima.

U izjavi se poziva Pjongjang da se “suzdrži od daljnjih akcija, uključujući nuklearne pokuse” i podsjeća se da ispaljivanje projektila predstavlja “tešku povredu” sjevernokorejskih međunarodnih obveza.

Također se navodi da pokusno ispaljivanje raketa pridonosi porastu napetosti u regiji.

Vijeće sigurnosti UN-a okupilo se u utorak iza zatvorenih vrata kako bi razmotrilo mogući odgovor Sjevernoj Koreji pošto je dan prije ispalila tri balistička projektila dok njezin čelnik Kim Jong-Un traži jačanje sjevernokorejskog nuklearnog arsenala.

Sjeverna Koreja lansirala je u ponedjeljak tri balistička projektila srednjeg dometa koji su pali u Japansko more, što su odmah osudili Japan, Seoul i SAD.

“Sjeverna Koreja mora shvatiti da će njezine provokacije samo povećati njezinu izolaciju”, upozorio je prije američki predsjednik Barack Obama na margini summita ASEAN-a u Laosu i pozvao je na punu provedbu sankcija protiv Pjongjanga.

Rezolucije VS UN-a zabranjuju Sjevernoj Koreji bilo kakve nuklearne ili balističke programe, no unatoč strogim sankcijama ona od toga još nije odustala.

Kim Jong-Un izrazio je zadovoljstvo novim pokusima, istaknuvši da su oni pokazali da njegova vojska može izvesti “preventivni napad na svoje neprijatelje, u bilo kojem trenutku, bilo gdje”, prenijela je u utorak sjevernokorejska agencija KCNA. Istaknuo je također potrebu “jačanja sjevernokorejske nuklearne sile, korak po korak, u ovoj povijesnoj godini”.

Po južnokorejskom ministarstvu obrane, riječ je o projektilima Rodong dometa tisuću kilometara., poboljšanoj verziji projektila Scud, koji mogu doseći gotovo cijeli japanski teritorij.

Od svojeg četvrtog nuklearnog pokusa u siječnju, nakon kojeg je u veljači ispaljena jedna raketa što se smatra prikrivenim balističkim pokusom, Sjeverna Koreja lansirala je nekoliko balističkih projektila.

You may also like

0 comments