Vijeće NATO-Rusija sastaje se nakon dvije godine

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg najavio je u petak da će se u sljedeća dva tjedna sastati Vijeće NATO-Rusija na veleposlaničkoj razini, koje se nije sastalo od 2014. godine.

“Slijedom konzultacija s Rusijom, dogovorili smo se održati sastanak Vijeća NATO-Rusija na veleposlaničkoj razini. Sastanak će se održati u sljedeća dva tjedna u sjedištu NATO-a u Bruxellesu”, kaže se u priopćenju glavnog tajnika NATO-a. U priopćenju se dodaje da će se na sastanku razgovarati o krizi u Ukrajini te potrebi pune provedbe Sporazuma iz Minska, kojim je dogovoren prekid vatre u Ukrajini.

“Razgovarat ćemo o vojnim aktivnostima s posebnim fokusom na transpantnosti i smanjenju rizika. Također ćemo razgovorati o sigurnosnoj situaciju u Afganistanu, uključujući regionalne terorističke prijetnje”, kaže Stoltenberg. Stoltenberg dodaje da je taj sastanak “nastavak političkog dijaloga, koji je dogovoren od strane čelnika država članica NATO-a”, ali da nema povratka na uobičajene odnose dok “Rusije ponovno ne bude poštovala međunarodno pravo”.

Čelnici zemalja članica NATO-a su na summitu u rujnu 2014. godine osudili rusku vojnu intervenciju u Ukrajini i zatražili od nje da poštuje međunarodno pravo i svoje međunarodne obveze, da prestane s okupacijom Krima i da se suzdrži od agresivnog djelovanja prema Ukrajini.

U travnju 2014. godine prekinuta je suradnja unutar Vijeća NATO-Rusija zbog ruske uloge u Ukrajini. Vijeće NATO-Rusija uspostavljeno je 2002. i ono služi kao forum za konzultacije o sigurnosnim pitanjima i praktičnoj suradnji o cijelom nizu pitanja.

You may also like