Predsjednik vijeća ministara Vijeća Europe, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak u ponedjeljak je kritizirao Hrvatsku zbog odluke gradskog vijeća Vukovara o ukidanju dvojezičnih ploča, ocijenivši kako je riječ o kršenju ljudskih prava srpske naconalne manjine.

Na konferenciji za novinare u Sarajevu Crnadak, čija zemlja od svibnja predsjedava Vijećem Europe, kazao je kako je za bosanskohercegovačko predsjedanje važno afirmirati tu međunarodnu organizaciju kao univerzalnog zaštitnika ljudskih prava. “Vijeće ministara Vijeća Europe već je oštro kritizirao onemogućavanje dvojezičnih napisa u Vukovaru.

Držim da je Vijeće Europe na ovaj način potvrdilo kako je ono organizacija koja nije ni malo izgubila na vjerodostojnosti i u prvi plan stavlja poštivanje ljudskih prava”, kazao je Crnadak.

Šef bosanskohecegovačke diplomacije istaknuo je kako je Vijeće Europe ranije uputilo nekoliko preporuka Hrvatskoj s ciljem osiguranja poštivanja prava pripadnika nacionalnih manjina no one, smatra on, nisu ispoštovane. “Odlukom gradskog vijeća Vukovara kojom se praktično zabranjuje ćirilica ove su preporuke odbačene i želim u ovom svojstvu osuditi ovu odluku kao i uklanjanje natpisa službenim ili vandalskim putem”, kazao je Crnadak, koji će vijećem ministara Vijeća Europe predsjedavati još šest mjeseci.

Po istkenu jednogodišnjeg mandata predsjedavanje tom organizacijom u svibnju 2016. godine preuzet će Bugarska.

Related Posts