VIDEO: Sarkofag za Černobil za sljedećih 100 godina

Novi sarkofag za elektranu u Černobilu bit će postavljen iznad nuklearnog reaktora 4. Inženjeri procjenjuju da će im, s pomoću posebnog sustava s 224 hidraulične naprave, trebati do pet dana da ga postave iznad reaktora.

Donacije više od 40 zemalja i velikodušan doprinos Europske banke za obnovu i razvoj pomogli su da se ostvari taj pothvat.

Nakon niza godina prikupljanja donacija i izgradnje, novi će sarkofag prekriti černobilski reaktor koji je pokrov izgubio u eksploziji prije tri desetljeća. Tek kad bude prekriven, možemo biti sigurni, istaknuo je hrvatski inženjer Vince Novak, direktor nuklearne sigurnosti u Europskoj banci za obnovu i razvoj. Ovo je vrhunac teškog rada mnogih uključenih strana tijekom godina u Ukrajini i svijetu, rekao je Novak.

Golema neprobojna kupola jedan je od najambicioznijih inženjerskih projekata u svijetu. Čelični svod težak 36.000 tona, širok 275 i visok 110 metara prekrit će 200 tona preostalog uranija i plutonija. To je veoma složena struktura izgrađena u kontaminiranom području i najveća kopnena pokretna struktura,kaže Novak.

Cijeli projekt stoji oko milijardu i pol eura. Sarkofag je tri puta teži od Eifelova tornja i malo viši od Big Bena, površine kao dva nogometna igrališta.

Sljedećih stotinu godina 36 tisuća tona metala prekrivat će reaktor 4 černobilske nuklearne elektrane čiji je kvar oduzeo mnogo života. Ove godine, 26. travnja, obilježena je 30. godišnjica katastrofe, kad je zapaljeno nuklearno gorivo u atmosferu počelo ispuštati radioaktivni oblak koji je prekrio velik dio Europe, posebice Ukrajinu i Rusiju, prenosi HRT.

You may also like