Video: Distopijske scene u svjetskim lukama

Los Angeles Times
Skladištenje nafte posljednjih je tjedana u ozbiljnom zastoju. Cijena je rekordno niska, potražnja nikad manja, a zbog nedostatka skladišnog prostora za čuvanje nafte koriste se i plutajući tankeri.

Problemi se javljaju kad puni tankeri krenu prema finalnoj destinaciji. S obzirom na to da je potražnja za naftom skoro nikakva, oni svoje pune tankove jednostavno nemaju gdje odložiti.

Zato se i događaju bizarne situacije, poput one u Los Angelesu ili Singapuru. Desetine tankera doslovno je plutalo ispred obale jer nisu imali gdje dostaviti naftu.

I ne samo u Los Angelesu. 60 naftnih tankera usidreno na ulazu prema Singapuru, u hitnoj potrazi za kupcem negdje u Aziji. Mnogi od njih su odustali od traženja kupaca u Kini i Južnoj Koreji zbog pada potražnje, te se nadaju u iduća dva tjedna istovariti naftu u Singapuru.

Za razliku od ostalih zemalja koji imaju popunjene skladišne kapacitete iznad 90 ili 95 posto, Singapur je navodno na 60 posto, objašnjava konzultant za naftni sektor u Aziji, Sri Paravaikkarasu.

You may also like

0 comments