Vesna Pusić osudila ponašanje u Splitu, Jandroković traži odgovornost ministra

Predsjednica HNS-a, prva potpredsjednica Vlade te ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u subotu u Bjelovaru da će HNS učinit sve da se u Hrvatskoj ne crtaju kukasti križevi na nogometnim igralištima ili bilo gdje drugdje te kako neće “dati da nam našu zemlju otmu oni koji crtaju i podržavaju kukaste križeve”.

„Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati osuđuje i učinit će sve da se u Hrvatskoj ne crtaju kukasti križevi na nogometnim igralištima ili bilo gdje drugdje i da se Hrvatska ne sramoti pred cijelim svijetom. To nije Hrvatska koju HNS gradi, takve stvari rade neprijatelji hrvatske budućnosti, sramote nas pred nama samima i to je desničarski ekstremizam protiv kojeg HNS ustaje i protiv kojeg se uvijek bori“, poručila je Pusić u Bjelovaru, uoči petog od ukupno šest regionalnih sastanaka organizacijskog jačanja HNS-a koji je održan danas u Bjelovaru.

„Nećemo dati da nam našu zemlju otmu oni koji crtaju i podržavaju kukaste križeve, nećemo dati da nam našu zemlju otmu ekstremisti, idemo naprijed, zbog naših građana, ali i generacija koje tek dolaze, a među kojima je i Tin, prinova u obitelji potpredsjednika HNS-a i ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka“, izjavila je Pusić koja se osvrnula i na nadolazeće parlamentarne izbore, priopćeno je iz HNS-a.

Dodala je kako su u HNS-u “ljudi koji rade krajnje ozbiljan posao, a to je priprema birača za pobjedu na parlamentarnim izborima”. “To nisu bilo koji izbori ili bilo koja pobjeda. Pred nama su izbori na kojima se bira između Hrvatske s budućnošću i Hrvatske s revidiranom prošlošću, a u tom izboru HNS bira i nosi budućnost“, rekla je Pusić.

Članica Predsjedništva HNS-a, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja te voditeljica izbornog tima za 2. izbornu jedinicu Anka Mrak Taritaš rekla je na sastanku kako se HNS “itekako može ponositi, posebice na sudjelovanje u ovoj Vladi i projekte koji su pokrenuti i realizirani”. Dodala je da HNS ima rezultate, nakon tri i pol godine na vlasti, ocijenivši da se u Hrvatskoj živi bolje, te kako to govore i posljednji gospodarski pokazatelji i izlazak Hrvatske iz recesije nakon šest godina. “Stoga treba vjerovati brojkama, onome što vidimo, a ne nečijim pričama”, kazala je Mrak Taritaš.

Saborski zastupnik HNS-a i voditelj izbornog tima za 6. Izbornu jedinicu Goran Beus Richembergh u Bjelovaru je predstavio članove svoga tima, rekavši da je alternativa sadašnjoj vlasti mračna, retrogradna i netolerantna varijanta, navodi se u priopćenju. „Ne želimo se vraćati u prošlost, želimo europsku Hrvatsku, mi želimo da se Europa čuje, vidi i osjeća u cijeloj Hrvatskoj, da gradimo društvo tolerancije, međusobnog razumijevanja i novih šansi za sve one koji žele svojoj Domovini samo dobro“, rekao je Beus Richembergh.

Posljednji šesti sastanak organizacijskog jačanja HNS-a održat će se idući vikend u Osijeku. Sastanci su počeli početkom svibnja, HNS-ovi dužnosnici su paralelno obilazili i županijske organizacije stranke diljem Hrvatske, a zaključno će se održati završno druženje u Tuhelju 5. srpnja, kada se održavaju jubilarni 10. Sportski susretni Političke akademije HNS-a, naveli su iz stranke.

Vlada Republike Hrvatske u subotu je oštro osudila isticanje nacističkog simbola na travnjaku splitskog stadiona Poljud na utakmici reprezentacija Hrvatske i Italije, naglasivši kako je taj čin nanio veliku sramotu i naštetio ugledu Republike Hrvatskoj kao i hrvatske nogometne reprezentacije. “Vlada Republike Hrvatske oštro osuđuje isticanje nacističkog simbola na travnjaku stadiona Poljud na sinoć održanoj utakmici reprezentacija Hrvatske i Italije.

Takav postupak nanio je veliku sramotu i naštetio ugledu Republike Hrvatskoj čije se državne institucije ustrajno zalažu za demokratske, europske i antifašističke vrijednosti. Jednako tako je nanio štetu hrvatskoj reprezentaciji”, priopćila je Vladina Služba za odnose s javnošću “Vlada izražava veliko nezadovoljstvo zbog nemara organizatora utakmice koji je propustio učiniti sve potrebno da se spriječi takav incident. Policija već poduzima mjere kako bi pronašla počinitelja”, navodi se u priopćenju.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Verdan Mornar osudio je u subotu pojavljivanje nacističkih simbola na nogometnoj utakmici između Hrvatske i Italije te pozvao sve, a posebno ljude koji rade u sustavu sporta, na širenje vrijednosti fair playa. “Osuđujem pojavu svastike na travnjaku na Poljudu, kao i svaki oblik komunikacije koja vrijeđa, poziva na nasilje i netoleranciju. Pozivam sve, a naročito ljude koji rade u sustavu sporta i u sustavu obrazovanja, da aktivno ustanu protiv takve komunikacije te da sami šire vrijednosti fair playa, koje nas oplemenjuju i povezuju sa svijetom”, izjavio je Hini ministar Mornar.

“U ime HDZ-a najoštrije osuđujem taj sramotni čin. Nanešena je velika šteta međunarodnom ugledu Hrvatske i hrvatskog sporta. Oni koji su to učinili znali su što traže. Nismo zadovoljni reakcijom ministra unutrašnjih poslova koji se sprda na društvenim mrežama umjesto da radi svoj posao. On mora biti prvi u traženju krivca. Tražimo njegovu odgovornost. Također, tražimo odgovornost svih u sustavu koji su propustom dopustili političku i gospodarsku štetu za Hrvatsku. Naime, ne odlazak na veliko natjecanje je velika šteta za Hrvatsku. Nisam siguran tko stoji iza toga ispada, mogući su razni počinitelji. Kome je u interesu nanijeti štetu Hrvatskoj? Već smo doživjeli razne diverzije protiv stabilnosti ove države. Ovo se dogodilo jer u ovome mandatu nismo dovoljno osudili huligane, a nadležne institucije nisu ništa učinile. Što je činio MUP? Što je činila obavještajna zajednica? Ovo je dodatni udarac na podjele koje u Hrvatskoj postoje. Svi oni koji su počinili propust moraju odgovarati.“, izjavio je Gordan Jandroković.

Splitska je policija u subotu izuzela dio travnjaka na stadionu Poljud, na kojem je sinoć tijekom utakmice reprezentacija Hrvatske i Italije zamijećen kukasti križ, te ga šalje u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ‘Ivan Vučetić’ u Zagreb.Također policija će protiv nepoznate osobe podnijeti kaznenu prijavu zbog kaznenog djela javnog poticanja na mržnju za koje je zakonodavac predvidio zatvorsku kaznu do tri godine, doznaje se u splitskoj policiji. Travnata površina na kojoj je za sada nepoznati počinitelj napravio kukasti križ, velika je oko deset metara, a vještaćenje izuzetog dijela travnjaka trebalo bi pokazati čime je taj znak napravljeno.Policija, zbog interesa istrage, nije željela reći pokazuju li što nadzorne kamere postavljene na poljudskom stadionu.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar najstrože je osudio incident koji se jučer dogodio na travnjaku Poljuda, naglasivši da je “bacio ružno svjetlo na važan sportski događaj”.U priopćenju gradonačelnik je naveo kako je siguran da je riječ o pojedinačnom činu, te da oslikavanje nacističkog simbola pod kojim je učinjeno najveće zlo u ljudskoj povijesti, od bilo koga i pod bilo kakvim okolnostima, zahtijeva najstrožu osudu i sankcioniranje.”Ovim vandalskim činom je nanesena nemjerljiva šteta hrvatskom nogometu, Splitu i Hrvatskoj. Uvjeren sam da će policija i nadležne institucije brzo i efikasno utvrditi sve okolnosti i pronaći počinitelja. Nakon svih utvrđenih činjenica i vjerodostojnih informacija zatražit ću očitovanje organizatora i preuzimanje odgovornosti”, naveo je splitski gradonačelnik Baldasar.

You may also like