Vesna Pusić očekuje formiranje vlade do Božića

Potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ocijenila je u petak da bi Hrvatska mogla dobiti novu vladu prije Božića te napomenula da je SDSS važan partner u formiranju parlamentarne većine.

“Neće biti izbora. Bit će nove vlade”, rekla je Pusić agenciji Tanjug na marginama Ministarskog vijeća OESS u Beogradu, istaknuvši da predstoje pregovori i da su birači poslali jasnu poruku potporom dvjema velikim koalicijama te velikom potporom novoj političkoj platformi koja nije politička stranka. “Moje čitanje te poruke je – svi ćete se malo namučiti, morate načiniti malo kompromisa i malo se prizemljiti”, prokomentirala je Pusić, ocijenivši da aktualna vlada ima dobre šanse. “Mislim da dosadašnja vlada i naša koalicija ima realne, dobre šanse. Očekujem da ćemo mi prije Božića biti u stanju sastaviti vladu… Naravno treba prvo skočiti pa reći hop – ali blizu smo toga”, kazala je Pusić u izjavi za Tanjug.

Komentirajući položaj srpske zajednice na hrvatskoj političkoj sceni Pusić je rekla da “Srbi u Hrvatskoj imaju rezervirana tri mjesta u hrvatskom Saboru” te da je SDSS u jednoj izbornoj jedinici bila izravno u koaliciji koju predvodi premijer Zoran Milanović. “Dakle – i politički gledano SDSS je vrlo važan partner i u formiranju parlamentarne većine i kroz to ima svoj utjecaj”, rekla je hrvatska šefica diplomacije ustvrdivši kako je aktualna vlada “išla čak i dalje od nekih zahtjeva” koje je imala srpska zajednica. “Za mene je to pitanje mjere kvalitete zaštite ljudskih prava u Hrvatskoj uopće i kvalitete zaštite ljudskih prava u svakoj zemlji. Dakle, ja bih mjerila kvalitetu zaštite ljudskih prava po Srbima u Hrvatskoj i po Hrvatima u Srbiji”, naglasila Pusić. Šefica hrvatske diplomacije sudjeluje u Beogradu na 22. ministarskom summitu OESS-a koji danas završava rad.