Vesna Pusić: Nemamo utjecaja na sudove

Komentirajući što Vlada nudi MOL-u u izmijenjenom dioničarskom ugovoru za INA-u,  šefica HNS-a i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u HRT-ovoj emisiji ‘Javna stvar’ izjavila je kako je cijela ta situacija s Molom loše utjecala na odnose Hrvatske i Mađarske.

S MOL-om smo na dvije međunarodne arbitraže koje se bliže kraju i to je gotovo važnije nego izbori, kazala je. Nije htjela detaljno komentirati izmijenjeni dioničarski ugovor, no dotaknula se prijašnjeg: Hrvatski sudovi su presudili da je taj ugovor nastao temeljem korupcije, prema tome tu nešto treba mijenjati, Ivo Sanader između ostalog zbog njega sjedi u zatvoru. Moramo raditi na poboljšanju odnosa s Mađarskom jer smo energetski upućeni jedni na druge, poručuje.

Komentirajući zemlje koje su ograničile pristup svojim tržištima rada hrvatskim radnicima, Pusić je izjavila kako će Austrija i Slovenija produžiti zabranu slobode kretanja radnika, Nizozemska bi to mogla učiniti, Njemačka će ju po svemu sudeći ukinuti, a sa skandinavskim zemljama, kaže Pusić, ‘stojimo dobro’. Danska je zabranu, napominje Pusić, već ukinula.

Šefica HNS-a dotaknula se u emisiji i drugih aktualnih tema, primjerice činjenice da je umirovljeni političar Josip Manolić prokazao predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka kao bivšeg pripadnika Udbe. Da je riječ o nekome kome lustracija nije politički program, kaže Pusić, rekla bi ‘pustite čovjeka na miru’. No, kako je riječ o Karamarku, koji zagovara ‘lustraciju i proganjanje’, kaže kako je sama činjenica da je ova tema izašla van, poljuljala taj agresivni pristup s kojim se Karamarko pojavio s idejom da bi se nekoga lustriralo i proganjalo. Smatra da to nisu teme koje trebaju biti sastavni dio politike.

Upitana kada će podnijeti ostavku na mjesto predsjednice HNS-a, Vesna Pusić spremno odgovara: Nikada! To ne dolazi u obzir. Ipak, objašnjava kako se po stranačkom statutu nakon parlamentarnih izbora u HNS-u organizira izborni sabor i ona se nada da će na tom saboru ‘srednja generacija’ preuzeti vodstvo stranke te da se ona neće morati kandidirati.

Otkrila je kako je Vlada u postupku izrade analize o mogućim učincima TTIP-a na hrvatsko gospodarstvo. Analizu radi  “stručna institucija izvan državne uprave”, i ona bi mogla biti gotova u rujnu.

 

You may also like