Vesna Pusić najavila kandidaturu za glavnu tajnicu

Novog glavnog tajnika imenovat će Opća skupština UN-a na prijedlog Vijeća sigurnosti krajem ove godine. Vesna Pusić objavila je u utorak službenu kandidaturu za glavnu tajnicu UN-a, a ima i web stranicu za ovu priliku.

U kolovozu prošle godine New York Times napisao je kako je došlo vrijeme da u staklenoj palači dođe do promjene, odnosno da jedna žena postane glavnom tajnicom UN-a, a kao moguću kandidatkinju spomenuo je Talijanku Federicu Mogherini, povjerenicu za vanjsku politiku EU, ali i Francuskinju Christine Lagarde, šeficu MMF-a.

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović ocijenila je u rujnu prošle godine kako je “odluku o hrvatskom kandidatu za glavnog tajnika ili tajnicu Ujedinjenih naroda trebalo prepustiti novoj Vladi jer su izbori bili preblizu.” Inače, hrvatska predsjednica našla se još prošle godine na popisu 30 svjetskih političarki za koje počinje lobiranje.

“Neću ići protiv nacionalnog kandidata, ali smatram da on mora imati široku potporu, gotovo na razini nacionalnog konsenzusa. Nije riječ o međunarodnom natjecanju ili javnom pozivu na koji bi se javio bilo koji kandidat pa ova odluka nije dobra i bojim se da će stvoriti razdor u zemlji”, rekla je u rujnu Grabar Kitarović, čime je zapravo kazala da ne podržava kandidaturu Vesne Pusić.

You may also like