Home Geopolitika Vesna Pusić kaže da će izbor glavnog tajnika UN-a biti mnogo transparentniji

Vesna Pusić kaže da će izbor glavnog tajnika UN-a biti mnogo transparentniji

by Agencije

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, koju je vlada kandidirala za glavnu tajnicu UN-a, izjavila je u nedelju u New Yorku da će taj izbor sigurno biti transparentniji nego u prošlosti. “Kriteriji za izbor novog glavnog tajnika ili tajnice usvojeni su 11. rujna rezolucijom UN-a”, rekla je Pusić u razgovoru s hrvatskim novinarima pošto je na marginama Opće skupštine sudjelovala na sastanku na viskoj razini o kriterijima izbora novog glavnog tajnika.

U listopadu ili studenome će biti upućeno pismo državama članicama da kandidiraju svoje predstavnike, a ti kandidati će imati mogućnost predstaviti se državama članicama Opće skupštine i odgovarati na pitanja, rekla je Pusić. Dodala je kako postoji mogućnost sučeljavanja kandidata i izvan UN-a. “Proces izbora će biti transparentniji, kandidati će biti vidljivi, proces se kao dosad neće odvijati iza zatvorenih vrata”, naglasila je Pusić.

Rekla je da zasad nema odustajanja od regionalnog ključa rotacije glavnih tajnika, a postignut je konsenzus da bi prednost u ovom izboru trebali imati kandidati iz regije istočne Europe. Istočna Europa zasad formalno ima četiri kandidata. Osim Pusić, to su glavna tajnica UNESCO-a Irina Bokova koju je kandidrala Bugarska, te Danilo Tuerk i Srđan Kerim koje su kandidirale slovenska i makedonska vlada. Pusić kaže da će iz te regije sigurno biti još kandidata.

Pusić je rekla i da postoji široki konsenzus da po prvi put žena bude izabrana za glavnu tajnicu, ali to ne isključuje mogućnost da se u procesu izbora nametne i neki muškarac. Sasvim je sigurno da će veliku ulogu u izboru imati stalne članice Vijeća sigurnosti i da će trebati mnogo razgovora i pregovora da se dobije njihova podrška, rekla je šefica hrvatske diplomacije. Na kraju je, odgovarajući na pitanje novinara, kazala da nije razgovarala s oporbom u Hrvatskoj kako bi eventualno imala nacionalni konsenzus za svoju kandidaturu.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je ranije rekla kako je odluku o hrvatskom kandidatu trebalo prepustiti novoj vladi te da ova odluka vlade nije dobra, a oporbeni HDZ je već odbacio tu kandidaturu kao lošu. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je da je Pusić loša kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a, zamjerivši joj da je samu sebe proglasila kandidatkinjom te rekao kako ne zna kako bi ona kad bi i postala glavna tajnica funkcionirala u odnosu na Hrvatsku rekavši da su njeni stavovi u odnosu na stvaranje Hrvatske, stanje u BiH, optužbe prema narodnjačkim snagama u Hrvatskoj vrlo dvojbene.

Related Posts