Veselo u Saboru o Lex Čačić

Zagreb – Saborska je većina izmijenila Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor i tako uvela preferencijalno glasovanje i na parlamentarnim izborima.

Oporba u glasovanju nije sudjelovala. Napustila je sabornicu nezadovoljna činjenicom da je predlagatelj, Klub SDP-a, na samom kraju, kad je glasovanje već počelo, dva puta promijenio mišljenje o odredbi kojom se zabranjuje kandidiranje pravomoćno osuđenima na bezuvjetnu zatvorsku kaznu.  Na kraju je prihvaćen amandman Mirele Holy (ORaH) prema kojemu se kandidiranje zabranjuje svima koji su u trenutku raspisivanja izbora osuđeni na bezuvjetnu kaznu zatvora dulju od šest mjeseci, i to ako su na izdržavanju kazne ili im njezino izvršenje tek predstoji.

Sve do isteka rehabilitacijskog roka neće se moći kandidirati osuđeni za najteža kaznena djela te za zloporabu položaja i ovlasti. Prije glasovanja laburist Dragutin Lesar pitao je kako se može djelomično prihvatiti amandman na amandman, pri čemu nikome nije jasno o čemu se glasuje. HDZ-ovac Ivan Šuker tu je situaciju nazvao sramotom i lakrdijom. Bolje bi bilo da ste priznali pogrešnu političku trgovinu, poručio je Šuker i zatražio stanku, a tom se zahtjevu priključilo više klubova. Sabor je doživio poniženje koje mu ne pripada. Kad se trguje i pokušava muljati, mora ovako završiti. Ovaj čušpajz koji smo danas morali kusati je nedopustiv i žalim sve koji su morali na bilo koji način sudjelovati u tome, poručila je nezavisna zastupnica Jadranka Kosor, pozivajući SDP da povuče prijedlog i da se na izbore ide prema starim pravilima. Ovako smo se osramotili, uvjerena je Kosor.

Da će ovakvo donošenje izbornog zakona skupo stajati Hrvatsku, uvjeren je nezavisni zastupnik Damir Kajin.Slogan turističke zajednice ‘Hrvatska puna života’ stajao nas je dva milijuna kuna. Koliko će nas stajati ova izborna farsa, upitao je, pozivajući kolege da odustanu od zakona te da ne siluju proceduru. Unatoč opovrgavanju HNS-a, nezavisni zastupnik Branko Vukšić uvjeren je da je amandman koji su usuglasili koalicijski partneri bio usmjeren protiv Čačića.  Svi se zaklinju da nije zbog Čačića, a jedini kojeg znam na kojega bi se to u ovom trenutku odnosilo je Čačić, rekao je Vukšić.

Uz zabranu kandidiranja pravomoćno osuđenima, izmijenjenim izbornim zakonom uvedeno je preferencijalno glasovanje i na parlamentarnim izborima. Birači će tako na listi za koju glasuju moći zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost pred ostalima. Preferirani glasovi prihvatit će se kandidatima koji osvoje najmanje 10 posto ukupnih glasova koje je dobila lista. Prihvaćen je i HNS-ov amandman prema kojemu će preferencijalno izabrane zastupnike koji odu na nespojivu dužnost, zamrznu mandat ili im on prestane po sili zakona zamijeniti kandidat iz iste stranke, čak i ako “ispod crte” ostane netko tko je prešao prag od 10 posto preferiranih glasova. Svaka lista kandidaturu će morati potkrijepiti s najmanje 1500 potpisa birača, a liste koje ne poštuju tzv. žensku kvotu, odnosno one na kojima je manje od 40 posto kandidata podzastupljenog spola, smatrat će se nevaljanima.

Komedija, komedija, bila bi da nije tragedija, izjavio je to saborski veteran Vladimir Šeks (HDZ), koji tvrdi da se u gotovo četvrt stoljeća, koliko je u Saboru, nije susreo s nečim sličnim. Bilo je mnogo proceduralnih zavrzlama, napetosti, situacija, ali ovakve gluposti još nije bilo, rekao je Šeks. Upitan koga smatra najodgovornijim za te događaje, Šeks je odgovorio: Zorana Milanovića. Bivši, HDZ-ov predsjednik Sabora kaže da mu nije jasno zašto Leko, koji je bio u sabornici, nije bio na predsjedničkom mjestu, odnosno da je to neka poruka.  Leko uvijek, kad je u sabornici, vodi sjednicu i danas je, čim je krenulo “kreševo”, trebao reagirati i zauzeti predsjedničko mjesto, poručuje Šeks.  Nema nikakve političke poruke, uzvratio je Josip Leko.

You may also like