Vera Jourova: EK ispituje situaciju oko kredita u švicarskim francima

Povjerenica EK za zaštitu i prava potrošača Vera Jourova, odgovarajući na prijavu Udruge Franak oko problema kredita s valutnom klauzulom, poručila je da njezine službe trenutno utvrđuju situaciju oko tih kredita u više zemalja članica kako potrošači ne bi bili onemogućeni u osporavanju nepoštenih ugovornih odredbi pred sudovima, izvijestili su u utorak iz te Udruge.

Članica i povjerenica EK za zaštitu i prava potrošača Vera Jourova poslala je pisani odgovor na prijavu Udruge Franak, poslanu nakon donošanja presude Vrhovnog suda u slučaju franak, navodi se u tom priopćenju.

Iz Udruge Franak podsjećaju da su sredinom lipnja prijavili EK povredu primjene prava Europske unije na način da je Vrhovni sud napravio grubi propust neupućivanjem ‘prethodnog pitanja’ Europskom sudu kao što je pri odlučivanju odbio primijeniti prava shvaćanja i sudsku praksu Europskog suda, pa je na taj način teško oštetio dužnike s kreditima u švicarskim francima u kolektivnom sudskom postupku. Udruga Franak je u svom zahtjevu tražila pokretanje postupka protiv Republike Hrvatske zbog povrede Ugovora o EU i Ugovora o funkcioniranju EU.

Povjerenica Europske komisije Jourova, kako navode u Udruzi Franak, potvrdila je najvažnije argumente Udruge, a vezano uz sporne pojmove jasnoće i razumljivosti ugovornih odredbi te se pozvala na presudu Europskog suda. “Sud pravde EU pojasnio je da se zahtjev, sukladno kojem ugovorne odredbe moraju biti sročene u jasnom, razumljivom jeziku, mora shvatiti kao zahtjev, ne samo u smislu da konkretna odredba bude gramatički razumljiva potrošaču, već da ugovor treba transparentno izložiti specifično funkcioniranje mehanizma konverzije u stranu valutu, tako da je potrošač u poziciji ocijeniti, na osnovu jasnih i razumljivih kriterija, ekonomske posljedice koje za njega mogu proizaći iz istih”, navodi se u odgovoru Jourove.

Iz Udruge Franak ističu kako je upravo takvo pravno shvaćanje te odlučivanje temeljem citirane presude Europskog suda odbio Vrhovni sud RH u kolektivnom sudskom procesu, a vezano uz dokazivanje nepoštene vlautne klauzule u švicarskim francima. “Znači li to da je EK već u prvoj fazi postupka potvrdila pogrešku, odnosno teško kršenje primjene europskog prava od strane Vrhovnog suda RH u slučaju ‘franak’?”, pitaju iz Udruge.

Ističu i kako je na kraju svoj dopisa Jourova najavila i moguće poduzimanje aktivnosti koje je zatražila Udruga Franak. “Želim vas uvjeriti da moje službe trenutno utvrđuju situaciju glede kredita u stranim valutama u više zemalja članica. Svrha procjene je utvrđenje činjenica kako potrošači ne bi bili onemogućeni u osporavanju nepoštenih ugovornih odredbi pred sudovima. U ovom smislu, ukoliko bude potrebno, mogu biti poduzete potrebne mjere kako bi se osiguralo da sudska praksa Europskog suda bude u potpunosti primijenjena”, navodi se u dopisu povjerenice EK Jourove.

You may also like

0 comments