Venuzuelanska oporba pozvala na velike prosvjede

Venezuelska oporba pozvala je u ponedjeljak na održavanje masovnih prosvjeda diljem zemlje 12. listopada, tražeći raspisivanje referenduma za opoziv predsjednika Nicolasa Madura, čime bi se njegovu Socijalističku stranku svrgnulo s vlasti na prijevremenim predsjedničkim izborima.

Kampanja usmjerena protiv vladajućih socijalista naišla je na protivljenje venezuelskog državnog izbornog povjerenstva, koje uvodi dodatna ograničenja, tvrdeći kako uvjeti za održavanje takvog referenduma neće biti osigurani prije 2017.

Oporbena koalicija Demokratsko jedinstvo pozvala je na održavanje svakodnevnih prosvjeda protiv “protuustavnih” uvjeta koje je postavilo državno izborno povjerenstvo.

“Mirno ćemo preplaviti ulice diljem zemlje kako bismo režimu i njegovim izbornim agentima pokazali da će se referendum… ove godine održati”, kazao je čelnik oporbene koalicije Jesus Torrealba, obraćajući se u ponedjeljak u Caracasu stotinama okupljenih pobornika opozicije.

Madurov mandat ističe 2019. No, kad bi ove godine izgubio na referendumu, kao što sugeriraju rezultati ispitivanja javnog mnijenja s obzirom na tešku gospodarsku krizu u kojoj se zemlja nalazi, prema Ustavu, morali bi biti raspisani predsjednički izbori. Kad bi se taj referendum s istim ishodom proveo iduće godine, predsjednička bi uloga pala u ruke aktualnog potpredsjednika, koji bi odslužio preostale dvije godine Madurova mandata.

Venezuelsko državno izborno vijeće prošli je tjedan ocijenilo kako je referendum najranije, ako uopće, moguće provesti početkom 2017. To bi vladajućim socijalistima zajamčilo ostanak na vlasti do 2019., iako su nestašice hrane i rast cijena doveli mnoge ljude do ruba gladi. Za provedbu referenduma, državno izborno povjerenstvo traži da se za njega, prilikom provedbe peticije od 26. do 28. listopada, potpisom izjasni 20 posto glasača u svakoj od 23 pokrajine te zemlje.

Oporba tvrdi da je tih 20 posto potrebno prikupiti samo na nacionalnoj razini, što predstavlja oko četiri milijuna potpisa, optužujući državno izborno povjerenstvo da je marioneta sve autoritarnije venecuelske vlade. Vladajuća Socijalistička stranka, koja mjesecima inzistira da se referendum za opoziv predsjednika ove godine neće održati, poziv oporbe na okupljanja naziva planom za destabilizaciju vlade.

You may also like

0 comments