Venezuelanski naftni div rekonstruirao 40 posto duga

Venezuelanska državna naftna tvrtka PDVSA izvijestila je da je restrukturirala 39 posto duga zamjenom obveznica, čime si je osigurala malo manevarskog prostora, iako je iznos manji no što su zacrtali. 

PDVSA je u ponedjeljak zamijenio obveznice u ukupnom iznosu 2,8 milijardi dolara za nove s rokom dospijeća 2020. godine. Zamijenjeni dužnički papiri imali su rok dospijeća 2017. godine. Prije no što je dogovor postignut PDVSA je tri puta produljivao rok za dostavljanje ponuda i poboljšavao uvjete za kreditore, podsjeća AFP.

Premda je restrukturirani iznos manji od zacrtanih 3,6 milijardi dolara odnosno polovine ukupnog iznosa duga po obveznicama, posrnuloj državnoj kompaniji trebao bi pomoći da izbjegne bankrot dok nastoji podmiriti obveze po kratkoročnim dugovima u kontekstu oštrog pada cijena nafte na globalnom tržištu.

Nove obveznice nude 50,1 posto udjela u američkom ogranku PDVSA-a Citgo kao jamstvo za slučaj da se PDVSA ipak nađe u situaciji da ne može vraćati dugove. Venezuela ima najveće dokazane rezerve nafte u svijetu, no zapala je u duboku recesiju zbog oštrog pada cijena nafte od sredine 2014. godine. Najveća tamošnja kompanija PDVSA lani je ostvarila prihode od svega 72,2 milijarde dolara, nasuprot 121,9 milijardi dolara u 2014. godini.

Kolaps cijena nafte izazvao je duboku gospodarsku krizu u Venezueli koja je rezultirala ozbiljnom nestašicom hrane, lijekova i bazičnih roba i pokrenula val prosvjeda protiv ljevičarskog predsjednika Nicolasa Madura.

You may also like

0 comments