Venezuelanska vlada i oporba obnovile pregovore u Dominikanskoj Republici

Članovi venezuelanske ljevičarske vlade i oporbeni čelnici sastali su se u petak u Dominikanskoj Republici tražeći mogućnost postizanja sporazuma kojim bi se olakšala duboka ekonomska i politička kriza u Venezueli.
Dvije strane nisu uspjele pronaći zajednički jezik u prvom krugu pregovora u prosincu, kada su zaključili da su postigli izvjestan napredak, ali da im treba više vremena. Očekivanja Venezuelanaca od njihovih sadašnjih pregovora vrlo su niska.

Oporbena koalicija Demokratsko jedinstvo traži način koji bi omogućio sugrađanima da pronađu put u budućnost, napisao je na Twitter računu čelnik Luis Florido.

 Oporba traži od predsjednika Nicolasa Madura da prihvati humanitarnu pomoć iz inozemstva kako bi se olakšala kriza u kojoj je došlo do velikih nestašica hrane i osnovnih potrepština za milijune ljudi.

Oporba također traži puštanje na slobodu nekoliko stotina zatočenih političkih aktivista.

Vladini predstavnici očekuju pak od oporbe da se zauzme za skidanje sankcija koje je prošle godine uvela administracija američkog predsjednik Donalda Trumpa, koje su dodatno otežale stanje i zakomplicirale restrukturiranje duga.

Pregovore vodi predsjednik Dominikanske Republike Danilo Medina, a sudjeluju i predstavnici Bolivije, Čilea, Meksika i Nikaragve.

Krađe i provale prijavljene su u nekoliko dijelova ove južnoameričke države, velikog proizvođača nafte, u kojoj je pad cijene tog energenta doveo do nestašica hrane i ogromne inflacije za koju većinski opozicijska Narodna skupština procjenjuje da stoji na 2616 posto.

Zbog velikih gospodarskih poteškoća stotine tisuća ljudi napustilo je zemlju. (Agencije)

You may also like

0 comments