Venezuelanska oporba Maduru dala rok do 11. studenog

Venezuelanska oporba u četvrtak je od predsjednika Nicolasa Madura zatražila da idućih dana odredi datum izbora i počne iz zatvora puštati uhićene aktiviste.

Oporbena koalicija prošlog je mjeseca na ulice izvela stotine tisuća pristalica nakon što su vlasti odbacile njen zahtjev za održavanjem referenduma protiv Madura, no obustavila je ulične prosvjede zbog razgovora s vladom koji su uz posredovanje Papinog izaslanika počeli prošlog vikenda.

No kako se jedna od velikih stranka s time ne slaže, a mnoge pristalice oporbe se pribojavaju kako Maduro samo nastoji dobiti na vremenu, oporbeni su čelnici objavili da će čekati do 11. studenog prije no što napuste razgovore i vrate se taktici javnih prosvjeda ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispoštuju.

Carlos Ocariz, oporbeni gradonačelnik, u ime koaliciie je ponovio prvi zahtjev oporbe da se sazove referendum o opozivu Madura ili da se predsejndički izbori održe u prva tri mjeseca 2017. godine. Trenutno su idući presjednički izbori predviđeni za kraj 2018. godine.

“Naš je drugi cilj oslobađanje svih političkih zatvorenika u Venezueli”, rekao je Ocariz. Venezuelanska oporba procjenjuje da je trenutno nepravedno zatvoreno oko stotinu Madurovih kritičara.

Koalicija također želi odbacivanje presuda Vrhovnog suda koji je odluke od oporbe predvođenog parlamenta proglasio neustavnim te imenovanje novih čelnika nacionalnog izbornog povjerenstva za koje smatra da radi za Madura.

Nema naznaka da će Maduro pristati na bilo koji od zahtjeva oporbe, a u govoru u četvrtak je kritizirao njihove rokove i zatražio strpljenje.

“Oni stvaraju lažna očekivanja. Nitko ne treba napustiti pregovarački stol, niti postavljati ultimatum”, rekao je.

Maduro, 53-godišnji čelnik venezuelanskih socijalista dobio je izbore 2013. i na čelu države zamijenio svog mentora Huga Chaveza no popularnost mu je pala na oko 20 posto, između ostaloga i zbog gospodarske krize bez presedana u toj zemlji.

Stotine studenata su u četvrtak u Caracasu i drugim gradovima prosvjedovale tvrdeći da razgovori s vladom koju smatraju diktaorskom ne mogu uspjeti. Policija je prosvjedne povorke studenata zaustavljala koristeći suzavac.

(Agencije)

You may also like