Venezuela želi cjepivo platiti naftom

Kompenzacija

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro otvorio je mogućnost plaćanja cjepiva protiv koronavirusa izvozom nafte u zemlje koje proizvode ta cjepiva.

“Venezuela ima naftne tankere i kupce svoje nafte. Izdvojit ćemo dio svoje proizvodnje kako bismo osigurali opskrbu cjepivima koja su nam potrebna. Nafta u zamjenu za cjepiva”, rekao je Maduro u nedjelju na TV kanalu Venezolana de Television.

Prema službenim podacima, broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Venezueli veći je od 156 tisuća, a umrlo je 1555 ljudi.

Prošli tjedan je potpredsjednica Delsi Rodriguez rekla da Venezuela na u stranim bankama ima oko sedam milijardi dolara, dio kojih se planira utrošiti na kupnju cjepiva.

Prema njezinim riječima, kao odgovor na zahtjeve za povlačenje novca banke država koje su priznale oporbenog čelnika Juana Guaida kao predsjednika parlamenta, rekle su da ne mogu obavljati transakcije na temelju “vladinih uputa”.

Politička situacija u Venezueli zakoplicirala se nakon što se Guaidó, čije je imenovanje za predsjednika parlamenta poništio Vrhovni sud, u siječnju 2019. godine proglasio vršiteljem dužnosti predsjednika. Sjedinjene Države priznale su ga kao privremenog čelnika države, a pridružile su mu se zemlje Lima grupe (s izuzetkom Meksika), Organizacija američkih država i većina članica Europske unije. Maduro je to nazvao pokušajem puča.

You may also like

0 comments