Venezuela: Ustavni sud presudio da je izvanredno stanje ustavno

Izvanredno stanje koje je u subotu u Venezueli proglasio predsjednik Nicolas Maduro a odbio ga parlament u kojemu većinu ima oporba, “sukladno je ustavu”, priopćio je u četvrtak Vrhovni sud, najviše pravosudno tijelo u zemlji.

Sudci Vrhovnog suda – koji oporba smatra bliskim vlasti – jednoglasno su odlučili da je uredba kojom se proširuju ovlasti predsjednika države što se tiče sigurnosti te raspodjele hrane i energije sukladna ustavu, vidljivo je iz teksta.

Sud je ocijenio da se izvanredno stanje opravdava potrebom “zaštite venezuelskog naroda i institucija koji su bili izloženi unutarnjim i vanjskim prijetnjama te radnjama čiji je cilj bio destabilizirati gospodarstvo i društveni poredak zemlje”.

Venezuelski parlament, gdje je oporba u većini, u utorak je glasovao protiv uvođenja izvanrednog stanja ocijenivši da “produbljuje ozbiljno narušavanje ustavnog i demokratskog poretka u Venezueli”. Sudci Vrhovnog suda su u svojoj odluci zaključili da su zastupnici svojim glasovanjem postupili “protuustavno i protuzakonito”.

You may also like