Venezuela ponovno odgodila referendum

Oporba u Venezueli koja nastoji opozvati socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura naišla je na novu prepreku jer su vlasti dale na znanje kasno u četvrtak da je objava datuma ključnog referenduma odgođena.

Kalendar je ključna točka u bitci koju mjesecima vodi koalicija demokratskog jedinstva (MUD), većinska u parlamentu. Ako do referenduma dođe do 10. siječnja 2017. te on bude uspješan, izazvat će prijevremene izbore.

Ako se organizira kasnije, umjesto eventualnog opoziva Nicolasa Madura njega će samo zamijeniti njegov potpredsjednik, iz iste stranke, do kraja njegova mandata 2019.

Nacionalno izborno povjerenstvo (CNE) trebalo je u petak objaviti točne datume (već je objavio da će to biti kraj listopada) do kojih bi oporba trebala pokušati skupiti četiri milijuna potpisa (20 posto izbornog tijela) u tri dana, kao posljednju etapu prije nego će moći sazvati referendum.

No CNE je ponovno, kasno u četvrtak, odgodio svoju odluku. Objavio je u priopćenju da su njegovi dužnosnici bili u opasnosti zbog poziva oporbe prosvjednicima u petak pred uredima te organizacije, čijih je nekoliko sjedišta bilo napadnuto od travnja.

Rad će se nastaviti u ponedjeljak, objavio je CNE, ne navodeći hoće li tada odrediti datum referenduma, jedino sredstvo po oporbi da se pronađe mirni izlaz teškoj gospodarskoj i društvenoj krizi koja potresa zemlju. MUD optužuje CNE da zavlači postupak i niže prepreke štiteći predsjednika Madura.

You may also like

0 comments