Veljko Marić dolazi u Hrvatsku

Veljko Marić stiže u Hrvatsku! Prizivni sud u Beogradu donio je rješenje prema kojemu se Mariću odobrava izručenje Hrvatskoj. Potvrdio je to Media servisu njegov odvjetnik Đorđe Dozet.

Žalbeni sud u Beogradu donio je rješenje o transferu pravosuđu Republike Hrvatske ratnog veterana Veljka Marića, koji je u Srbiji pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina, a vrijeme i tehnički dio transfera ovise o dogovoru resornih ministarstava Srbije i Hrvatske, potvrdio je u utorak za Hinu Marićev odvjetnik Đorđe Dozet. Veljko Marić u Sremskoj Mitrovici izdržava kaznu od 12 godina zatvora po pravomoćnoj presudi za ubojstvo Petra Slijepčevića u Rastovcu 1991. a kako je ranije potvrdilo srbijansko pravosuđe protiv njega se vodi istraga “za još tri radnje izvršenja kaznenog djela ratnog zločina”, također navodno počinjenog na teritoriju Grubišnog Polja.

Do sada je bilo nekoliko pokušaja bilateralnih dogovora o njegu transferu u Hrvatsku, a u zahtjevu za transfer koji je podnijelo hrvatsko ministarstvo pravosuđa ranije je navedeno kako će se “izdržavanjem kazne u Republici Hrvatskoj, prema Veljku Mariću postići svrha kažnjavanja”. U srbijanskom ministarstvu pravosuđa za sada nema potvrde da je transfer dogovoren i kad bi mogao biti realiziran.

Marić je uhićen 2010. godine na granici Srbije i Bugarske, a u Beogradu je pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora zbog ubojstva civila u Grubišnom Polju u listopadu 1991. Žalbeni sud u Beogradu u ožujku 2012. potvrdio je prvostupanjsku presudu Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojom je negdašnji pripadnik Zbora narodne garde (ZNG) Veljko Marić osuđen na 12 godina zatvora. Sud je odbio njegovu žalbu. Bio je uhićen na temelju zakona o regionalnoj jurisdikciji, kojim se Srbija proglasila nadležnom za procesuiranje ratnih zločina počinjenih na području drugih država bivše Jugoslavije.

Hrvatska se usprotivila takvom zakonu, a zastupnici Europskog parlamenta prihvatili su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u ožujku rezoluciju o napretku Srbije, uključujući i amandman hrvatskih zastupnika iz Europske pučke stranke, kojim se Beograd poziva da razmotri svoj zakon o suđenjima za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

You may also like