Velimir Šonje: Promijenjena je metodologija Doing Businessa. bolji jesmo, ali napretka nema

Hrvatska je u najnovijem izvješću Svjetske banke “Doing Business 2016.”, prema novoj metodologiji, po uvjetima poslovanja zauzela 40. mjesto među ukupno 189 zemalja svijeta. U najnovijem izvješću “Doing Business 2016.” Svjetska banka je izmijenila metodologiju, pa je tako lani Hrvatska prema izmijenjenoj metodologiji zauzela 39. mjesto, a ne 65. kako je prvotno bilo objavljeno, prenose agencije. 

Na svojim stranicama društvenih mreža o tome se oglasio ugledni analitičar, vlasnik tvrtke Arhivanalitika, Velimir Šonje.

“Svjetska banka je – kao i prošle godine – revidirala (proširila) metodologiju. Stoga se prošlogodišnji rezultat ne može usporediti s ovogodišnjim, nego treba gledati metodološki usporedive podatke. Prema njima, prošle smo godine bili 39., a sada smo 40. na svijetu. Blago pogoršanje, jer drugi su brže unaprijedili regulaciju poslovnog sektora u proteklih godinu dana. Drugim riječima, razina mora se podigla, ali mi smo i dalje na padajućem dijelu vala. Ipak, sada je metodologija unaprijeđena, a neki su se odnosi promijenili, pa treba detaljnije pogledati podatke da se dobije objektivna slika. Prema staroj metodologiji, od 28 država članica samo je Malta imala lošiju regulaciju poslovnog sektora od Hrvatske. Prema novoj, boljoj metodologiji, bolji smo i od Mađarske, Belgije, Italije, Grčke i Cipra. To znači da smo u EU okviru i dalje loši, ali ne onako loši kao što je izgledalo ranije. Unatoč tome, reforma i liberalizacija poslovnog okružja i dalje je imperativ svake razumne ekonomske politike u ovoj zemlji”, naglasio je Šonje.

“Sada malo dobrih vijesti: prema novoj metodologiji postoji područje u kojem je Hrvatska najbolja na svijetu! Riječ je o procedurama prekogranične trgovne. Na iznenađenje mnogih, jedno područje pravosuđa (provedba ugovora na sudu) dovodi nas u prvih deset (iako je pad s 9. mjesta prošle na 10. mjesto ove godine malo neugodan). Razlog za nagli skok u dijelu provedbe ugovora leži u dodatku četiri nova indikatora prema kojima Hrvatska stoji jako dobro u usporedbi s drugim zemljama: (1) raspoloživost alternativnih mehanizama rješavanja sporova (komercijalne arbitraže, izvansudske nagodbe), (2) automatizacija / digitalizacija sudskih procesa, (3) operativno upravljanje sudskim procesima (mjerenje rezultata, upravljanje vremenom) i (4) struktura sudova (postojanje specijaliziranih sudova, mehanizmi alokacije predmeta na suce i sl.). Sličnim dodavanjima novih indikatora skočili smo i prema kriterijima dobivanja građevinske dozvole i zaštite manjinskih ulagatelja”, piše Šonje.

Bolji smo nego što smo mislili prošle godine, ali ne napredujemo. Za kraj, evo plasmana na ljestvici 189. država prema područjima: pokretanje poslovanja 86.; ishođenje građevinskih dozvola 129.; pribavljanje priključka za struju 66.; registracija vlasništva nad nekretninom 60.; pribavljanje kredita 70. (nekoć nam je ovo bila jaka strana); zaštita manjinskih investitora 29.; plaćanje poreza 38.; prekogranična trgovina 1.; provedba ugovora 10.; rješavanje nesolventnosti (stečajni postupci) 59. Iz Svjetske banke napominju da su se u izradi najnovijeg izvješća koristili dorađenom metodologijom. Izvješće se odnosi na razdoblje od 1. lipnja 2014. do 1. lipnja 2015. godine. Hrvatska je po lakoći poslovanja na 40. mjestu sa 72,71 DTF bodova, što je gotovo nepromijenjeno u odnosu na godinu ranije, kada je uz izmijenjenu metodologiju imala 72,50 bodova. Riječ je o tzv. DTF (Distance to frontier) bodovanju, koje pokazuje koliko je pojedina zemlja u 10 praćenih područja udaljena od onih koje su najbolje plasirane u tim područjima, pri čemu je 100 bodova maksimalan a 0 bodova najslabiji rezultat”, zaključio je Šonje

Podsjetimo, prema agencijskim vijestima, Hrvatska je u kategoriji međunarodne trgovine za 2016. godinu zabilježila maksimalnih 100 bodova te je u rangu najuspješnijih u toj kategoriji. Po izvršenju ugovora zauzela je 10. mjesto. Slijedi zaštita manjinskih dioničara, s plasmanom na 29. mjesto. Po plaćanju poreza Hrvatska zauzima 38. mjesto, rješavanju nelikvidnosti 59. mjesto, a po uknjižbi imovine 60. mjesto. Na 66. mjesto se svrstala po dostupnosti električne energije, 70. po dostupnosti kredita, a na 83. je mjestu po pokretanju poslovanja. Najslabiji plasman Hrvatska bilježi u izdavanju građevinskih dozvola, gdje zauzima 129. mjesto od 189 zemalja svijeta.

Singapur je potvrdio status zemlje s najpovoljnijim uvjetima poslovanja, pokazuje izvješće Svjetske banke. Na drugom je mjestu Novi Zeland, na trećem Danska, na četvrtom Južna Koreja, a na petom Hong Kong. Europske zemlje čine polovinu od 10 najbolje rangiranih pa se tako Velika Britanija našla na šestom mjestu a nordijske su zemlje Švedska, Norveška i Finska zauzele osmo, deveto i deseto mjesto.

Sjedinjene Američke Države nalaze se na sedmom mjestu. Među regijama koje su prednjačile poboljšanjem regulatornog okruženja autori izvješća izdvojili su, uz supsaharsku Afriku, i regiju koja obuhvaća Europu i središnju Aziju a uključuje, između ostalih, i Hrvatsku.

Na globalnoj se razini regija Europa i središnja Azija izdvaja najnižim troškovima i kratkim postupkom registracije imovine, koji traje samo 22 dana. Najviše problema izaziva pak dugotrajan postupak dobivanja električnog priključka, koji u prosjeku traje 119 dana. Kvaliteta opskrbe u prosjeku je ipak dobra i prekidi i poremećaji tek su malobrojni. Među zemljama u regiji titulu vodećeg reformatora zauzeo je Kazahstan, pri čemu u Svjetskoj banci izdvajaju ukidanje suvišnih birokratskih prepreka na više područja, uključujući osnivanje poduzeća, registraciju imovine i provedbu ugovora.

Najbolji je pak plasman na globalnoj ljestvici među zemljama Europe i srednje Azije ostvarila Makedonija koja je zauzela 12. mjesto. Slijede Litva i Latvija na 20. odnosno 22 mjestu. Na globalnoj su ljestvici ispred Hrvatske primjerice i Slovenija, koja je zauzela 29. mjesto, te Rumunjska i Bugarska na 37. i 38. mjestu, dok su iza Mađarska na 42. mjestu, Italija na 45. i Crna Gora na 46. mjestu, Srbija na 59. i Bosna i Hercegovina na 79. mjestu. “Pohvalno je što je u proteklih godinu dana gotovo svaka pojedina ekonomija u Europi i srednjoj Aziji provela najmanje jednu reformu kako bi poboljšala poslovno okruženje”, zaključuje ravnateljica projekta “Uvjeti poslovanja” Rita Ramalho.

Na začelju globalne ljestvice nalazi se Eritreja te Libija, Južni Sudan i Venecuela. Iz Svjetske banke ističu da je najnovijim izvješćem zaključen dvogodišnji proces razrade metodologije, kojim se nastojalo uz efikasnosti regulative staviti naglasak i na njezinu kvalitetu.

You may also like