Velimir Šonje: Hrvatska neće biti nova Grčka, EU će to spriječiti

Ishod referenduma neće imati neki bitan utjecaj na razvoj događaja, jer je referendum od samog početka postavljen krivo. Grčka u osnovi ima samo dvije čiste opcije: dogovoriti se sa članicama EU – kreditorima ili uvesti vlastitu valutu uz moratorij na otplatu dugova.

“Grci traže da dogovor s EU – kreditorima uključi otpis dugova na što članice EU ne mogu pristati iz dva razloga. Prvo, moraju pitati svoje birače kao što Atena pita svoje. Drugo, otpis duga se uvijek daje u zamjenu za nešto, za neki program prilagodbe, koji Grci ne žele potpisati iako je ovaj koji je bio na stolu pretprošli vikend benigan. Pregovori se sada nastavljaju. Ne zaboravimo da ovo u Grčkoj traje već 5 godina”, rekao je Šonje.

“Pouka je da se teško i dugo izlazi iz zamke prezaduženosti. Naši su nas političari doveli do njenog ruba, ali vjerujem da nas neće gurnuti preko ruba iz dva razloga. Prvo, EU se oporavlja, Hrvatska se oporavlja, proračun će se bolje puniti i to je prilika za smanjenje deficita. Drugo, EU će nas, tj. sljedeću vladu, snažno pritisnuti da uredimo državne financije, osobito nakon ovog u Grčkoj”, zaključio je.

You may also like