Veliki štrajk protiv predsjednice u Brazilu

Samostalni brazilski vozači kamiona krenuli su u ponedjeljak u štrajk koji će trajati do ispunjenja zahtjeva, blokirajući promet u nekoliko država u poljoprivrednom dijelu zemlje i zahtijevajući ostavku predsjednice Dilme Rousseff.

Prosvjedi su izbili u jedanaest saveznih zemalja, ali su državne ceste posve blokirane samo na četiri mjesta, dok su djelomično zapriječene na 22 lokacije. Dvotjedni štrajk kamiondžija krajem veljače blokirao je ceste na više od 100 mjesta. Savezna vlada pregovara s vozačima kamiona kako se štrajk ne bi odužio i kako ne bi došlo do nestašica.

Brazil je vodeći svjetski izvoznik soje, kave, šećera i govedine.   Štrajkom u veljači vozači su tražili obuzdavanje rastućih cijena dizelskog goriva i minimalne prijevozničke naknade, što, kako tvrde organizatori, nije ispunjeno. Ovog puta je prosvjed više političke prirode i uključuje pozive na ostavku Rousseff. “Dilma mora otići, želimo da je se svrgne s vlasti. Dok ona ne ode, mi ostajemo”, rekao je 33-godišnji sudionik kamionske blokade Andre Vilar Goncalves. “Da postoje konkretni zahtjevi, vlada je otvorena za dijalog. No jedina svrha ovog štrajka je rušenje vlade”, rekao je glasnogovornik predsjednice.

 

You may also like

0 comments