Home Energetika Veliki rast makedonske naftne kompanije na početku ove godine

Veliki rast makedonske naftne kompanije na početku ove godine

by Energypress.net

Makpetrol

Makedonska naftna kompanija Makpetrol zabilježila je neto dobit od 164,2 milijuna denara (2,7 milijuna eura) u prvom tromjesečju 2024., što je 39% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavljeno je ovih dana, prenosi agencija MIA. Ukupni poslovni prihodi iznosili su 6,7 milijardi denara u promatranom razdoblju, što je pad od 4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavila je tvrtka.

Domaća prodaja ostala je nepromijenjena na godišnjoj razini i iznosila je 6,6 milijardi denara, dok je prodaja u inozemstvu pala za 77% na 68 milijuna denara u razdoblju od siječnja do ožujka.

Operativni troškovi Makpetrola iznosili su ukupno 6,5 milijardi denara, što je pad od 4 posto na godišnjoj razini.

Kako se čini, Makpetrolovo poslovanje ove godine bit će znatno bolje od onog lanjskog. Naime, tijekom 2023. godine Makpetrol je ostvario ukupan prihod u iznosu od 30,4 milijarde denara, što je manje od prihoda iz 2022. za 7,2 milijarde denara, odnosno ostvaren je pad od 19,15 posto.

Pad prihoda u odnosu na 2022. najvećim je dijelom posljedica smanjenja veleprodajnih prihoda za 57,8%, a u prihodima od prodaje sudjeluju s 13,26%. Glavni razlozi smanjenja veleprodajnih prihoda su pad prodaje prirodnog plina za 37,1%, kao i pad prodaje mlaznog goriva za 51,92%.

Društvo je 2023. povećalo količinski promet maloprodaje naftnih derivata za 6,47%. U skladu sa strategijom, Društvo je proširilo maloprodajni asortiman na benzinskim postajama, te je promet porastao za 15,13%. No unatoč povećanju količinskog prometa, prihodi od maloprodaje bilježe pad od 5,99%.

Makpetrol ima mrežu od preko stotinu benzinskih postaja diljem Sjeverne Makedonije. Tvrtka također ima jedinice u susjednima Srbiji i Grčkoj.

Dionicama Makpetrola posljednji put trgovano je u petak na Makedonskoj burzi (MSE) po prosječnoj cijeni od 73.070 denara, pokazuju podaci burze

Related Posts