Veliki projekt, brana na Nilu

Kartum – Predsjednik Egipta Abdel-Fattah al-Sisi i premijer Etiopije Hailemariam Desalegn danas su otputovali u sudansku prijestolnicu Kartum kako bi razgovarali o etiopijskoj brani na rijeci Nil, javlja Anadolu Agency (AA).

Očekuje se da će dvojica lidera zajedno sa predsjednikom Sudana Omarom al-Bashirom potpisati trojni sporazum o Nilu čije odredbe se drže u tajnosti. Prema dosadašnjim informacijama, etiopijski multimilijarderski projekt izgradnje brane bit će osnova ugovora između tri zemlje. Tehnički komitet koji čini 12 predstavnika Etiopije, Sudana i Egipta već je stigao u Kartum i radi na odredbama ugovora. Komitet će imenovati jednu od četiri kompanije koje se natječu za sprovođenje studija o brani, kako je međunarodni panel eksperata preporučio 2011. godine. Preporučene studije odnose se na model hidrološke simulacije i procjenu prekograničnog ekonomskog, socijalnog i ekološkog učinka.

Prije sastanka trojice lidera egipatski predsjednik će obaviti zvaničnu posjetu Etiopiji, jer je ovo prvi put da putuje u zemlju otkako je započeo njegov mandat. Očekuje se da kasnije danas Al-Sisi i Desalegn održe konferenciju za novinare u Adis Ababi. Također se očekuje da se sutra predsjednik Egipta obrati etiopijskom parlamentu. Takozvana Velika renesansna brana u Etiopiji bila je glavna tema diplomatskih razgovora između Kaira i Adis Ababe u posljednjih nekoliko meseci. Dok je brana za Etiopiju preduslov za ekonomski napredak, Egipat se pribojava da će ovaj projekat dovesti do umanjenja zaliha vode iz rijeke Nil.

Odnosi između dvije zemlje unaprijedili su se otkako su se Al-Sisi i Desalegn sastali u toku održavanja Afričkog samita u Ekvatorijalnoj Gvineji prošloga ljeta.