Home TribinaAnalize Velike zalihe SAD-a i rezovi OPEC+ prema rekordima

Velike zalihe SAD-a i rezovi OPEC+ prema rekordima

by Ivan Brodić

Analiza dana

Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.

Na londonskom je tržištu nakon podneva cijena iznosila je 86,02 dolara, a na američkom tržištu 81,49 dolara.

Trgovce je u srijedu iznenadio rast zaliha nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za 3,2 milijuna barela. Očekivalo se da će podaci ministarstva energetike pokazati pad zaliha, za 1,3 milijuna barela.

U utorak izvori su rekli, pozivajući se na podatke udruge proizvođača API, da su porasle za čak 9,3 milijuna barela.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici vjerojatno neće značajnije mijenjati proizvodnju do sastanka ministara u lipnju, rekla su Reutersu tri izvora u grupi. Grupa je odvojeno objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak poskupio 49 centi, na 85,92 dolara.

Rastu nafte u prvom kvartalu također su pomogli udari ukrajinskih bespilotnih letjelica na rusku energetsku infrastrukturu, geopolitičke napetosti na Bliskom istoku i rast potražnje u azijskim ekonomijama uključujući Indiju. Ipak, povećanje američkih zaliha nafte i benzina u podacima ove sedmice ublažilo je napetosti, pri čemu se opskrba naftom izvan OPEC+ nastavlja povećavati.

Pozitivan kontekst potaknuo je neke banke upozoriti kako postoji prostor za više cijene, ovisno o tome kako će se događaji odvijati. Iako ostaje pri postojećim prognozama, iz JP Morgan Chase & Co. rekli su da postoji način da Brent dosegne trocifrenu vrijednost do rujna ako se učinak smanjenja proizvodnje u Rusiji ne uravnoteži drugim protumjerama.

Related Posts