Home Energetika Velike američke zalihe uzrok pada cijene nafte ispod 34 dolara

Velike američke zalihe uzrok pada cijene nafte ispod 34 dolara

by Agencije

Veće američke zalihe zakočile su u petak cijene nafte na međunarodnim tržištima ispod razine od 34 dolara, potisnuvši u drugi plan pregovore proizvođača o ograničavanju prekomjerne opskrbe.

Na londonskom se tržištu barelom nafte nakon podneva trgovalo po 35 centi nižoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 33,93 dolara. U gotovo istom je iznosu pala i cijena barela na američkom tržištu, kliznuvši na 30,41 dolar.

Proteklih su dana vodeći proizvođači pokrenuli niz razgovora koji su pretočeni u rusko-saudijsku inicijativu za ograničavanje proizvodnje na siječanjskoj razini. Podršku planu iskazao je i iranski ministar Bidžan Zanganeh ali se nije obvezao na njegovu provedbu, budući da su Teheranu tek nedavno ukinute međunarodne sankcije povezane sa spornim nuklearnim programom pa su tek krenuli u povećanje izvoza.

U međuvremenu je Saudijska Arabija poručila da namjerava i dalje štititi svoj tržišni udio. “Ako drugi proizvođači žele ograničiti proizvodnju ili bi pristali na zamrzavanje dodatne proizvodnje, to bi moglo utjecati na tržište, ali Saudijska Arabija nije spremna smanjivati proizvodnju”, rekao je saudijski ministar vanjskih poslova u intervjuu u četvrtak.

Irački ministar nafte Adel Abdul Mahdi najavio je pak nastavak razgovora između članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i proizvođača izvan tog kartela kako bi se pronašao način da se cijene nafte vrate na “normalnu” razinu.

Pregovori proizvođača pali su u drugi plan nakon što su službeni američki podaci u četvrtak pokazali skok zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za 2,1 milijun barela, ne rekordnih 504,1 milijun barela. Službeno izvješće tako nije potvrdilo podatak Američkog instituta za naftu (API) o padu tjednih zaliha. “Tržište očekuje daljnji rast zaliha”, istaknuo je Tony Nunan iz Mitsubishi Corpa.

Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 29,96 dolara, što znači da je porasla 1,78 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts