Home TribinaAnalize Velika većina tvrtki osjeća posljedice pandemije

Velika većina tvrtki osjeća posljedice pandemije

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Anketa HGK[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Koronavirus sve više utječe na domaće gospodarstvo, a najpogođenije su mikro tvrtke, objavili su u srijedu iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), ističući kako čak 95 anketiranih tvrtki prijavljuje pad prometa.[/vc_column][/vc_row]

Rezultati HGK-ove ankete u kojoj je sudjelovalo više od 2.700 tvrtki pokazali su da čak 95 anketiranih tvrtki prijavljuje pad prometa, s tim da ih 28 posto ima pad od 100 posto. Tri četvrtine ili 74 posto tvrtki prijavilo je pad proizvodnje, od čega petina, odnosno njih 21 posto, ima stopostotni pad. Ništa bolje stanje, kako navode iz Komore, nije ni u opskrbi sirovinama i lancima opskrbe gdje probleme ima 69, odnosno 61 posto tvrtki.

Pad izvoza bilježi 45 posto poduzeća, a pad uvoza njih 41 posto. Stoga ne čudi da u takvoj situaciji 42 posto ispitanih razmišlja o otpuštanju radnika, a čak 37 posto o zatvaranju tvrtke, navode iz HGK.  “Ove brojke pokazuju da kriza s koronavirusom neće poštedjeti nikoga i stoga hitno moramo pomoći pogođenim dijelovima gospodarstva oslobađanjem plaćanja svih davanja, sufinanciranjem plaća i moratorijima na kredite. Moramo djelovati proaktivno i preventivno, a ne samo pasivno reagirati na ovo što nam se događa“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović.

Što se nedostatka radnika tiče, prema rezultatima ankete on još uvijek nije toliko izražen. Dvije trećine tvrtki u ovom trenutku nema poteškoća s manjkom radne snage, dok ih 27 posto ima probleme uzrokovane bolovanjima i samoizolacijom.

Anketa je ispitala i interes poduzetnika za Vladine mjere pomoći gospodarstvu. Između 63 ponuđene mjere najviše poduzetnika je zainteresirano za odgodu plaćanja javnih davanja (56 posto tvrtki) i potpore za očuvanje radnih mjesta u pogođenim sektorima (50 posto).

Slijedi odobrenje novih kredita za likvidnost (35 posto) i uvođenje moratorija na postojeće kreditne obveze (32 posto). Prema djelatnostima, u anketiranom uzorku su najzastupljenije prerađivačka industrija i uslužne djelatnosti, zatim trgovina, prijevoz i građevinarstvo pa turizam (hoteli, restorani i putničke agencije).

Više od četvrtine ispitanih tvrtki (22 posto) je s područja grada Zagreba, slijedi Splitsko-dalmatinska županija (12 posto), a na trećem mjestu su Zagrebačka i Primorsko-goranska županija (po 9 posto), navode iz HGK.

Related Posts