Velika potražnja digla cijenu nafte na 69 dolara

Cijene nafte prekoračile su u srijedu na međunarodnim tržištima razinu od 69 dolara, poduprte snažnim padom zaliha sirove nafte u SAD-u i podignutom procjenom rasta svjetske potražnje u ovoj godini.
Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 28 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,10 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,04 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 46 centi višoj cijeni, od 63,42 dolara. Jučer je u vrijeme zatvaranja bilježila plus od 1,23 dolara.

Američki institut za naftu (API) objavio je jučer da su američke zalihe sirove nafte u prošlom tjednu smanjene za 11,2 milijuna barela.

Izvješće se nadovezalo na podignutu službenu procjenu vlade u Washingtonu o rastu svjetske potražnje za naftom u 2018. godini, za 100.000 barela dnevno (bpd).

To bi značilo da nastojanja vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom da smanje višak u opskrbi i svedu globalne zalihe na petogodišnji prosjek donose željene rezultate. Dogovoreno je smanjenje proizvodnje za 1,8 milijuna barela dnevno, počevši od početka prošle do rujna ove godine. U početnoj je verziji sporazum trebao ostati na snazi do početka 2018.

U međuvremenu su proizvođači signalizirali da bi mogli dodatno produljiti razdoblje smanjene opskrbe, do kraja ove godine.

“Rast cijena podupire produljenje OPEC-ova sporazuma… kao i smanjenje zaliha”, rekao je William O’Loughlin iz australske podružnice Rivkin Securitiesa.

Optimizam na tržištu nisu prigušila ni očekivanja da bi američka proizvodnja u veljači mogla dosegnuti 10 milijuna barela dnevno. Više proizvode samo Rusija i Saudijska Arabija.

“Razlog što tržišta trenutno ignoriraju ta očekivanja jest selektivna percepcija. Pozornost se pridaje samo vijestima koji se uklapaju u sliku rasta cijena”, smatra analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 66,39 dolara, te porasla 54 centa u odnosu na prethodni radni dan. (Agencije)

You may also like

0 comments