Velika očekivanja Beograda od posjeta Washingtonu

Službeni Beograd ima velika očekivanja od prvog posjeta srbijanskog premijera Aleksandra Vučića Sjedinjenim Američkim Državama koji započinje u utorak, a mediji u ponedjeljak ističu da će, osim političkih, iznimno važne biti i gospodarske teme razgovora. Tijekom trodnevnog boravka Vučića očekuju razgovori s potpredsjednikom SAD-a Josephom Bidenom, senatorima i kongresnicima, čelnicima brojnih američkih tvrtki te predstavnicima srpskih iseljenika.

Među ostalim, kako je najavila Radio-televizija Srbije (RTS), planiran je susret s predstavnicima tvrtki General Electric, Microsoft i NCR, koje Vučić ocjenjuje kao vrlo važne kompanije koje su već ulagale i koje tek planiraju ulagati u Srbiju. Beogradski tisak danas naglašava kako će se Vučić ipak sastati i s potpredsjednikom SAD Josephom Bidenom, unatoč obiteljskoj tragediji zbog smrti sina drugog čovjeka Amerike.

Plan Vučićeva posjeta Sjedinjenim Državama i uslijedio je poslije Bidenova poziva, koji se sa srbijanskim premijerom sastao na marginama nedavne konferencije o sigurnosti u Minhenu.”Amerikanci drže kako moraju biti prisutniji na Balkanu, poglavito što su osjetili mogućnost destabilizacije, a to je posljednje što im treba”, ocijenio je za RTS profesor na Fakultetu političkih znanosti i nekadašnji veleposlanik u Njemačkoj Ivo Visković. “Odnosi Beograda i Washingtona pola stoljeća odvijali su se u trokutu s Moskvom. Posljednjih godina SAD i Srbiju povezuju tri trokuta – osim Rusije, Priština i Bruxelles. Baš kod posljednjeg, od Amerikanaca se očekuje pomoć”, ocjenjuje RTS. “Washington je najvažniji za rješavanje pitanja Kosova, ali čini se da je Washington spreman pomoći i u razgovorima s EU. Jedno vrijeme je Washington to prepustio Berlinu, sad su spremni aktivirati se i utjecati na Berlin da popuste i daju Srbiji šansu da krene s pregovorima (s EU)”, ocjenjuje za RTS Visković.

Među temama koje će se naći na stolu ispred Vučića i njegovih sugovornika u SAD-u biti će, kako se ocjenjuje, i pitanje preusmjeravanja opskrbe plinom i smanjivanja ovisnosti Srbije od ruskog plina. Premda je pitanje dugoročne energetske sigurnosti iznimno važno za Srbiju, po ocjeni RTS-a, “iz Beograda se šalje jasna poruka da nije riječ o zaokretu u vanjskoj politici od Moskve ka Washingtonu”. “Analitičari u uglednim i State Departmentu bliskim glasilima, Foreign Affairsu i Institutu Stratfor, upozorili su, uoči Vučićeva posjeta, da je Zapad zapostavio Zapadni Balkan. Prema ocjeni Stratfora, Zapad, Rusija i Turska imaju zajedničkog suparnika na Balkanu – političku nestabilnost, te se navodi da i Rusija i Zapad nastoje kupiti utjecaj ulaganjima i energetskim projektima”, navodi RTS uoči trodnevnog posjeta srbijanskog premijera Sjedinjenim Američkim Državama.

You may also like