Velika je opasnost izbijanja treće intifade

Konflikt na Bliskom istoku eskalira. Sve više nasilja ima i na izraelskoj i na palestinskoj strani. Promatrači upozoravaju na mogućnost izbijanja treće intifade. Ali još straha kod njih budi jedna druga opasna stvar.

Prijeti li na Bliskom istoku nova, treća intifada? To se pitanje postavlja sve češće nakon eskalacije nasilja posljednjih dana. Bivši palestinski pregovarač Saeb Erekat u intervjuu za jednu palestinsku radio-postaju prošli je vikend rekao da vidi neke paralele s početkom Druge intifade u 2000. Izraelska tajna služba, sudeći po onome što piše izraelski list Jerusalem Post, ne isključuje također mogućnost nove intifade – iako još ne smatra da je to izvjesna opcija. Jasno je da je doza nasilja proteklih dana u porastu. Preko vikenda su se u Zapadnom Jordanu i u Istočnom Jeruzalemu u više navrata sukobili mladi Palestinci i izraelski vojnici i policajci. Palestinci su bacali kamenje i Molotovljeve koktele, izraelske sigurnosne snage su uzvratile streljivom i gumenim mecima. Sukoba je bilo i s ekstremističkim doseljenicima u Zapadnom Jordanu. U ponedjeljak je Izraelsko vojno zrakoplovstvo izvelo jedan napad u Pojasu Gaze. A od tamo je u smjeru Izraela prije toga ispaljena jedna raketa. Prije toga su u tri palestinska napada poginula četiri Izraelca, više ih je ozlijeđeno. Napadače su likvidirali pripadnici izraelske vojske. Osim toga, izraelska je vojska, po palestinskim navodima, u nedjelju ustrijelila i jednog 18-godišnjeg Palestinca tijekom nereda u Tulkaremu u Zapadnom Jordanu. Nekoliko je Palestinaca ranjeno, tvrdi se.

Posebno je uznemirujuće da sukobe dviju strana sve češće zlorabe i religiozni ekstremisti. Jedan mladi Palestinac koji je prošli vikend nožem ubio jednog Izraelca u starom dijelu Jeruzalema, bio je član džihadističke organizacije „Islamski džihad“. „Treća je Intifada počela“, to je on, po informacijama izraelskog dnevnog lista Arutz Sheva, napisao na svojoj stranici na Facebooku. „Islamski džihad“ doduše nije preuzeo odgovornost za napad. Ipak se internetski magazin Al-Monitor, koji se bavi politikom na Bliskom istoku, pribojava da bi konflikt mogao dobiti sve veću religioznu dimenziju. „U vremenima u kojima religiozni fanatici sa svih strana imaju podršku sve većeg dijela stanovništva, i u bliskoistočnom konfliktu sve izrazitije dominiraju organizacije poput Islamske države (IS), Al Kaide, Hezbolaha, Hamasa i drugih. I u Izraelu su religiozni fanatici otkrili kako je jednostavno unijeti nemir u čitave regije.“

Nije isključeno da to toga doista i dođe. Na obje strane radikali imaju sve veću potporu. U Pojasu Gaze vladajući Hamas već mjesecima se bori protiv radikalnih džihadista. U Izraelu i Zapadnom Jordanu vojska je uključena sve češće i u sukobe s ekstremističkim doseljenicima. Dok u Izraelu ima relativno malo radikala, konflikt bi na arapskoj strani mogao biti zlorabljen za mobilizaciju znatno većeg obujma. „Vodstvo IS-a, Al Kaide, Hezbolaha i sličnih organizacije doduše uopće ne zanima sudbina njihove palestinske braće, ali oni koriste neriješeni konflikt kako bi novačili mlade Arape i Palestince“, piše Al-Monitor.

U međuvremenu list Jerusalem Post kritizira politiku Netanjahuove vlade. Ništa joj drugo ne pada na pamet osim otvaranja novih kontrolnih točaka i blokade prometa palestinskih kamiona na cestama koje su relevantne za sigurnosno stanje, piše taj list. „To su taktička rješenja ograničenih ljudi. Nema spremnosti da se pozabavi cjelokupnom situacijom, drugim riječima: strateškom realnošću“. Razumljivo je kada Palestinci odbacuju pokretanje pregovora opet od samog početka. „Oni konačno žele znati kamo vode ti pregovori.“ U obrnutom smjeru, piše taj list, i Palestinci su propustili šanse. Obustavu gradnje novih židovskih naselja prije pet godina nisu iskoristili kako bi ostvarili ozbiljan napredak u pregovorima. „Baš kao i Izraelci, ni oni nisu spremni na kompromise.“ (DW.de)

You may also like