Velika Britanija želi privući više kineskih turista

Velika Britanija je odlučila uvesti novi vizni režim kako bi privukla što više kineskih turista, a posebice one koji puno troše tijekom putovanja u inozemstvo.

To je u srijedu, tijekom posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga, objavila britanska vlada. Kinezi su za jednokratni posjet Britaniji morali izvaditi turističku vizu koja je vrijedila šest mjeseci i koštala je 85 funti. No, od siječnja sljedeće godine Britanija će Kinezima izdavati dvogodišnje turističke vize s kojom će moći višekratno posjećivati Ujedinjeno Kraljevstvo, a cijena vize će biti ista kao dosad, 85 funti.

Srednji sloj Kineza posljednjih godina je znatno uvećao svoje prihode, a tijekom putovanja u inozemstvo puno troše na kupnju luksuznih proizvoda, koji su u Kini skuplji 50 posto. Tako je jedna analiza pokazala da Kinezi dvije trećine luksuznih proizvoda kupe u inozemstvu, i to u trgovačkim mekama kao što su Pariz, Milano, London, New York i Tokio. Broj kineskih turista u Britaniji udvostručio se u posljednjih pet godina, i 2014. je 185.000 Kineza posjetilo Britaniju. Prema vladinimi procjenama kineski turist potroši u prosjeku 2.700 funti tijekom odmora, što britanskom gospodarstvu donese prihod od 500 milijuna funti godišnje.

You may also like