Velika Britanija želi novi sporazum o sigurnosti sa EU

Velika Britanija predložit će u ponedjeljak potpisivanje novog sporazuma o sigurnosti s EU-om nakon Brexita kako bi ne samo održali već i pojačali suradnju na sigurnosnom planu i tako spriječili “rastuću prekograničnu prijetnju”.
Prijedlog dolazi samo nekoliko dana nakon eksplozije u podzemnoj željeznici u zapadnom Londonu u kojoj je ozlijeđeno 30 ljudi. Radi se o petom napadu ove godine. “Već imamo visoku razinu suradnje s EU-om na području sigurnosti i u interesu je obiju strana da ju zadržimo”, kazao je ministar za Brexit David Davidson.

“Naš novi sigurnosni pakt s EU-om osnažio bi vrijednosti koje dijelimo i omogućio našem partnerstvu sposobnost odgovora na prijetnje s kojima se suočavamo i koje se stalno mijenjaju”, istaknuo je Davidson.

Vladini dužnosnici vide suradnja na području sigurnosti kao na jedan od najjačih argumenata koji bi im mogao poslužiti kao prednost u vrlo složenim pregovorima o raskidu 40-godina dugog zajedništva.

Ministrica unutarnjih poslova Amber Rudd je kazala da “najnoviji događaji u Velikoj Britaniji i diljem Europe pokazuju da se kriminalne i terorističke prijetnje mijenjanju i sve više postaju internacionalne”.

“Dugovječna suradnja s našim europskim partnerima omogućuje nam da se uhvatimo u koštac s tim prijetnjama i zaštitimo naše građane”, kazala je Rudd.

You may also like

0 comments