Velika Britanija ušla u deflaciju

Britanija ušla je u deflaciju prvi put nakon više od pola stoljeća. Prema Državnom zavodu za statistiku riječ je o najnižoj razini cijena od 1960. godine, piše The Telegraph. Cijene su do travnja, mjerene prema indeksu potrošačkih cijena, pale za 0,1 posto, a tome je prethodila nulta stopa inflacije u veljači i ožujku. Ekonomisti su predvidjeli kako će razina inflacije u travnju biti na nuli. Međutim, većina je rekla da će negativna inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu biti kratkog vijeka. Najveći otpor inflaciji pružao je pad cijena hrane i goriva u travnju.

Engleska banka najavljivala je da će Velika Britanija vjerojatno doživjeti deflaciju u travnju. No, guverner Mark Carney je neprestano govorio da će razdoblje negativne inflacije biti samo privremeno te da se neće pretvoriti u opasnu deflaciju koja je viđena u zemljama poput Japana. Prošlog tjedna je, pak, naglasio da će se inflacija do kraja godine popeti iznad 1 postotnog poena. Georg Osborne danas je izjavio kako su “stigle dobre vijesti za obiteljske budžete zahvaljujući cijenama koje su niže nego prošle godine”.”Ne smijemo okarakterizirati ovaj događaj kao štetnu deflaciju. Trebamo pozdraviti pozitivne učinke koje će niže cijene hrane i energije donijeti kućanstvima i to u trenutku kada plaće i gospodarstvo rastu, a nezaposlenost pada”, izjavio je Osobrne. Međutim, pitanje je koliko dugo će se ovaj trend pada cijena i zadržati. Procjena ekonomista je; otprilike mjesec dana.

David Cameron planira prisiliti mlade ljude da rade najmanje 30 sati tjedno za djelić minimalne plaće kako bi ostvarili temeljna socijalna prava, javljaju britanski mediji. Prema prijedlogu, mladi koji su bez posla, ne pohađaju školu ili vježbeništvo duže od šest mjeseci moraju obavljati obavezan “rad za zajednicu”, primjerice u staračkim domovima ili lokalnim dobrotvornim društvima. Cameron namjerava ukinuti sadašnju naknadu za nezaposlene osobama od 18 do 21 jedne godine starosti i zamijeniti je već najavljenom “naknadom za mladež” u iznosu od 57.35 funti tjedno, ili 1.91 funti po satu. Premijer je u najavi programa ustvrdio da će on “učinkovito ukinuti dugotrajnu nezaposlenost mladih”.

“Naše reforme nisu samo o štednji novca. One će izmijeniti živote i stvoriti zemlju koja nagrađuje rad i svakome daje šansu za bolju budućnost. To je razlog zbog kojeg poduzimamo daljnje korake da mladim ljudima pomognemo da naprave nešto od svojih života. Naš je cilj u sljedećem sazivu parlamenta učinkovito abolirati dugotrajnu nezaposlenost mladih. Mi ih želimo osloboditi već pohabanog puta od škole do burze rada i života na socijalnim davanjima,” rekao je. Premijer je dodao da mladim ljudima treba “radno iskustvo, red i disciplina koji dolaze svakodnevnim odlaskom na posao” dok traže rad na neodređeno vrijeme. “Oni od prvog dana moraju shvatiti da socijala nije jednosmjerna ulica,” rekao je. “Da, mi ćemo im pomoći, ali nema više nečeg za ništa. Oni moraju vraćati zajednici”. BBC javlja da je glasnogovornica Liberalnih demokrata Rachel Reeves među prvima reagirala na vijest rekavši da konzervativci ne nude “mrkvu, već samo batinu” i da su “napustili na tisuće mladih ljudi”. “Obavezna garancija rada” će se primjenjivati i na osobe starije od 25 godine koje imaju pravo na naknadu za nezaposlene a posao traže duže od dvije godine.