Velika Britanija Trumpu: Radno mjesto veleposlanika u SAD-u “nije slobodno”

Velika Britanija u utorak je odbacila izraze potpore bez presedana koje je novoizabrani američki predsjednik Donald Trump uputio Nigelu Farageu, jednom od čelnika kampanje za Brexit, da bude britanski veleposlanik u SAD-u, te naglasila da radno mjesto veleposlanika “nije slobodno”.

Trump, koji se nakon izborne pobjede susreo s Farageom prije nego s bilo kojim čelnikom EU-a, poručio je na Twitteru da bi “mnogi ljudi” voljeli vidjeti  Faragea kao britanskog veleposlanika.

“Mnogi ljudi bi rado vidjeli da Nigel Farage predstavlja Veliku Britaniju kao veleposlanik u SAD-u. On bi to sjajno radio”, napisao je na Twitteru.

Premijerka Theresa May, koja je Trumpu čestitala na pobjedi, odmah je odbila takav nediplomatski prijedlog.

“Nema slobodnog radnog mjesta”, rekao je glasnogovornik Downing Streeta na upit o Trumpovoj primjedbi u utorak. “Već imamo odličnog veleposlanika u SAD-u”, kazao je.

Krajnje je neuobičajeno za moderno doba da čelnici javno sugeriraju stranim državama koga bi htjeli vidjeti kao veleposlanika.

Farage, čelnik britanske populističke stranke UKIP-a i jedna od ključnih figura uspješnog referenduma za izlazak Velike Britanije iz EU-a, govorio je na Trumpovu skupu tijekom američke kampanje i posjetio je novoizabranog predsjednika nakon njegove pobjede.

“Brexit za Veliku Britaniju znači velike globalne mogućnosti. Jedno od prvih mjesta gdje bi Velika Britanija trebala početi je SAD s Donaldom Trumpom”, rekao je Farage, 52, kratko nakon sastanka s Trumpom.

Fotografija na kojoj Trump pozdravlja jednoga od najžešćih kritičara EU-a izazvala je konsternaciju u europskim glavnim gradovima, a mnogi od njih Trumpa gledaju s mješavinom straha i zbunjenosti.

You may also like