Velika Britanija povećava ulaganje u tajne službe za 15 posto

Velika Britanija povećat će broj zaposlenih u obavještajnim agencijama za 15 posto i više nego udvostručiti izdvajanja za sigurnost u zračnom prometu zbog povećane prijetnje islamističkih militanata, rekao je u ponedjeljak britanski premijer David Cameron.

Vlada je odlučila povećati izdvajanja za te namjene zbog jačanja prijetnji protiv Velike Britanije i nedavnih terorističkih napada, uključujući u Parizu i Tunisu. “Odlučan sam staviti prioritet na sredstva koja su nam potrebna za borbu protiv terorističke prijetnje jer je zaštita britanskog naroda moja prva dužnost”, rekao je. “Ovo je generacijska borba koja zahtijeva više ljudi u borbi protiv onih koji bi uništili nas i naše vrijednosti.”

Vlada je najavila da će zaposliti dodatnih 1.900 djelatnika u tajnim službama MI5 i MI6 te GCHQ. Planira i “radikalni zaokret” u sigurnosti zračnog prometa nakon rušenja ruskog putničkog zrakoplova u Egiptu prošli mjesec. O tome će biti riječ i na summitu G20 u Turskoj.

Cameron je naložio hitno preispitivanje sigurnosnih mjera u više zračnih luka širom svijeta, posebice na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi. Planira također više nego udvostručiti vladina izdvajanja za sigurnost u zračnom prometu, koja trenutačno iznose oko 9 milijuna funti na godinu, kroz idućih pet godina.

You may also like