Velika Britanija pomoći će Makedoniji u borbi protiv terorizma i kriminala

Skopje – Stručnjaci britanske Nacionalne agencije za borbu protiv kriminala pomoći će svojim makedonskim kolegama da riješe problem organiziranog kriminala i razviju kapacitete potrebne za operativne analize u vrijeme kada se svijet i regija suočavaju s prijetnjom terorizma.

Ta će suradnja omogućiti učinkovitije funkcioniranje policijskih službi uvođenjem niza inovacija na području izravnog djelovanja. Sigurnosne reforme će u okviru ovog projekta biti provedene kroz godinu dana, a omogućit će i proširenje tog modela suradnje na područje prikupljanja informacija. Partnerstvo otvara nove mogućnosti za makedonsku policiju za primjenu novih kvalitetnih praksi kojima će povećati svoju operativnu funkcionalnost, kaže Mitko Čavkov, direktor makedonskog Ureda za javnu sigurnost.

“Cilj ovog dijela reformi je povećanje učinkovitosti Ureda za javnu sigurnost između različitih organizacijskih jedinica te unaprjeđenje suradnje s drugim službama za provedbu zakona. Riječ je o procesu razvoja strateškog koncepta borbe protiv organiziranog kriminala sukladnog standardima Europske unije i provedbe europskih politika na temelju prikupljanja podataka”, rekao je Čavkov. Organizirani kriminal utječe na gospodarstvo, izravno ugrožavajući državnu i regionalnu stabilnost, te usporava proces integracije u euroatlantske strukture, rekao je britanski veleposlanik u Makedoniji Charles Garrett. “Kroz ovu obuku i potporu našim makedonskim partnerima za prijenos iskustava i pružanje pomoći u jačanju kapaciteta za razvoj analitičkog djelovanja putem prikupljanja informacija, oni će se moći učinkovito pridružiti borbi protiv organiziranog kriminala”, rekao je Garrett. Projekt će omogućiti stručno usavršavanje, osobito za policijske službenike na području analitike.

Obuka će pomoći makedonskim vlastima da se bore protiv svih oblika kriminala, rekao je za SETimes Vasko Nikoloski, profesor borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala na Sveučilištu MIT u Skoplju. “[Vlasti] će naučiti i usvojiti nove procedure i načine njihove provedbe kako bi se suočile s tim svjetskim problemima. Dobit će izravne savjete o tome što se za britanske vlasti pokazalo kao dobar način borbe protiv organiziranog kriminala. To će omogućiti pozitivne promjene u sustavu te usklađivanje naših institucija, što će značajno unaprijediti rezultate i način djelovanja i aktivnosti u našim službama”, rekao je Nikoloski.

Nikoloski je izjavio kako je suradnja s britanskim vlastima nužnost za malenu zemlju kao što je Makedonija. “Jedan od najvažnijih segmenata u rješavanju problema organiziranog kriminala i terorizma je međunarodna suradnja. Od osobite je važnosti razmjena iskustava i provedba posebne obuke za borbu protiv organiziranog kriminala, kao i stjecanje novih znanja za policijske i pravosudne službenike u Makedoniji”, rekao je Nikoloski. Dodao je kako će to unaprijediti stručnost i profesionalne percepcije policijskih operativaca, što će im omogućiti da profesionalnije pristupe svojem poslu. “To predstavlja temelj za suradnju koja nam može pomoći u borbi protiv kriminalaca”, kaže Hadley Gill, regionalna direktorica britanske Nacionalne agencije za borbu protiv kriminala.

Dvije države su početkom studenog potpisale sporazum o suradnji s ciljem uvođenja britanske metodologije i praksi za prikupljanje i analiziranje informacija. Ivan Babanovski, bivši obavještajac i profesor na Fakultetu sigurnosti u Skoplju, kaže kako je suradnja od velike važnosti. “Važne su vještine koje će makedonska policija steći u borbi protiv teških oblika korupcije, otkrivanju i prevenciji svih vrsta terorističkih aktivnosti. Policijske vlasti u Velikoj Britaniji imaju bogato iskustvo u borbi protiv organiziranog urbanog kriminala i političkih oblika kriminala”, izjavio je Babanovski za SETimes. Rekao je kako je suradnja između dviju policija važna u vrijeme kada se obje države suočavaju s terorističkim prijetnjama koje dolaze iz Iraka, Sirije i drugih zemalja. “Terorističke strukture radikalnih islamista iz Afganistana, Iraka, Sirije, Kosova i Bosne i Hercegovine predstavljaju prijetnju za Balkan i države Europske unije”, rekao je Babanovski.

You may also like