Velika Britanija ne smatra nuklearnu energiju tehnologijom prošlosti

Britanski opskrbni lanac nuklearne energije treba se obratiti široj publici o svojim postignućima, ali i biti spreman prihvatiti stručnjake iz drugih sektora kako bi unaprijedio svoj put.

Ljudi će krenuti prema nuklearnoj energiji zato što smatraju kako je to jedini logičan odgovor na energetske i klimatske izazove na globalnom planu. Nuklearna se energija ne razlikuje od drugih izvora energije koji imaju svoje prednosti i mane. Zadatak nam je razumjeti kako se energija koristi, kako se pohranjuje i konzervira, ali razumjeti tehnološki razvoj. Bez nuklearne energije neće moći doći do smanjenja stakleničkih plinova, barem nitko ozbiljan to ne misli.

Politika Ujedinjenog Kraljevstva prilično je dosljedna u podržavanju nuklearne energije, ali uvijek postoje kušnje u pogledu odgovora na energetske probleme. Bilo je puno rasprave o korištenju nekonvencionalnog plina, no one su bile bazirane na američkim iskustvima. Možemo imati rezerve, ali što ako nemamo tehnologiju za iskoristiti ih? S druge strane postoji inicijativa malih modularnih reaktora, no to bi nam mogla biti tek nadgradnja, a ne bazični program.

Izazov za nuklearnu industriju je u prvom redu promidžba, ali i pružanje znanstvenih dokaza kako bi se omogućio valjan sud o nuklearnoj energiji. Industrija mora biti u stanju zadovoljiti pučanstvo znanstvenim dokazima.

Opskrbni lanac za energiju iz nuklearki postoji, no novih pravaca ima malo, dojam je da je cijela jedna generacija bila uspavana. Industrija se koristi sama svojim postignućima, razvojima i napretkom, ali potreban je rad na osvještavanju prednosti nuklearne energije. U tu svrhu postoje ogromne mogućnosti izvan nuklearnog sektora, pogotovo u sektorima nafte i plina.

Velika Britanija vidi nuklearnu energiju kao dio budućnosti i dio odgovora na izazove, a nikako kao tehnologiju prošlosti. Ona je prijatelj drugim tehnologijama ukoliko se koristi u mješavini s drugim izvorima energije. Ukoliko se poradi na osvještavanju stanovnika, u roku pet godina može se napraviti značajan napredak na tom putu, među ostalim piše član britanskog parlamenta Tom Greatrex.

You may also like

0 comments