Velika Britanija i Italija suglasne oko reformi Europske unije

Velika Britanija i Italija rekle su u utorak kako se slažu da je potrebno reformirati Europsku uniju da se zaštite prava članica bloka, potakne gospodarstvo i rješava migracijska kriza.

Velika Britanija ponovno pregovara o nekim uvjetima svojega članstva u EU-u prije referenduma koji bi se trebao održati do kraja 2017., no premijer David Cameron dosad nije uspio postići dogovor o planovima za smanjenje povlastica za migrante. Ministri vanjskih poslova u tekstu objavljenom u The Daily Telegraphu ustvrdili su da imaju mnogo toga zajedničkoga. “Italija i Velika Britanija složile su se da su potrebne dublje reforme EU-a, pojednostavljenje njezina funkcioniranja, njezinih procedura i pravila”, napisali su Philip Hammond i Paolo Gentiloni u zajedničkom komentaru.

“Možemo surađivati na paketu reformi EU-a koji se odnosi na specifična pitanja kao što su uloga nacionalnih parlamenata, konkurentnost, ekonomsko upravljanje i socijalna skrb kako bi se EU učinila jednostavnijom, učinkovitijom i manje birokratiziranom”.

Dvojica ministara ustvrdila su da su Uniji potrebni “različiti putovi integracije” koji mogu koegzistirati, što je ključni zahtjev Velike Britanije. David Cameron pokušat će u četvrtak i petak na summitu u Bruxellesu dati odlučujući poticaj svojim reformama EU-a. Njegov glavni zahtjev je smanjiti imigraciju iz EU-a u Veliku Britaniju, posebno s istoka Europe koja je dosegla rekordne razine, a kako bi to postigao želi da se smanji socijalna pomoć.

You may also like

0 comments