Velik interes za zajedničku konferenciju Zagrebačke i Ljubljanske burze

Treću zajedničku investicijsku konferenciju Zagrebačke i Ljubljanske burze koja se danas održava u Zagrebu obilježit će do sada najveći interes investitora, posebice stranih, za hrvatske i slovenske burzovne perjanice. “Ovo nam je treća zajednička investicijska konferencija i svake godine interes investitora sve je veći, a ove godine osobito je povećan interes stranih investitora”, ističe predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić.

Podsjetimo, cilj je konferencije omogućiti neposredan kontakt investitora i kompanija uvrštenih na domaću i slovensku burzu. Kako se doznaje, sudjelovanje na ovogodišnjoj konferenciji prijavilo je ukupno 28 investicijskih društava i banaka, od čega sedam inozemnih. Radi se o investitorima iz SAD-a, Češke, Estonije, Mađarske i Austrije. “Ukupno 54 analitičara prijavilo se za otprilike 200 sastanaka s 13 hrvatskih i slovenskih kompanija”, kaže Ivana Gažić. Za koje kompanije vlada najveći interes investitora, Gažić nije mogla otkriti. No, iz financijskih krugova se neslužbeno doznaje da najveći interes vlada za slovensku Krku, zatim Atlantic grupu, Podravku, Luku Koper i Valamar Rivieru.

Pojačani interes za hrvatske kompanije iz turističkog i prehrambenog sektora u neku je ruku i logičan, budući da se radi o tvrtkama koje u proteklom razdoblju bilježe sve bolje poslovne rezultate. Na pitanje koliko su Vladine najave o privatizaciji državnih udjela u pojedinim kompanijama utjecale na ovogodišnji interes, Gažić kaže kako se većina kompanija koje će biti prisutne na konferenciji ne spominje u kontekstu privatizacije, piše Poslovni dnevnik.

“Međutim, po interesu ulagača i činjenici da su dogovoreni brojni pojedinačni sastanci izvan službenog programa, pa čak i posjete kompanijama, svakako možemo reći da vidimo pojačani interes ove godine”, smatra Gažić.

You may also like

0 comments