Velik dio migranata ostaje u Sloveniji

Bez obzira na teške okolnosti i velik priljev migranata Slovenija kontrolira situaciju na svojim granicama, izjavio je u ponedjeljak u Ljubljani glavni koordinator za migrantsku krizu Boštjan Šefic, državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova. “Prilike su teške zbog velikog broja izbjeglica i disperziranosti njihova ulaska, ali krajnjima naporima situaciju kontroliramo”, kazao je Šefic na redovnom brifingu za novinare, dodavši da iz Hrvatske dnevno zna doći i po desetak tisuća migranata, te da se s velikim brojem dolazaka susreću sve države na balkanskoj ruti.

“Slovenski resursi su ograničeni, a sva sredstva koja su nam na raspolaganju koristimo optimalno, s ciljem da ljude zbrinemo na siguran i human način”, kazao je Šefic. Ocijenio je da Slovenija postupke registracije obavlja dovoljno brzo, s obzirom na tisuće migranata koji dolaze, a treba ih registrirati po schengenskim pravilima. Slovenski mediji u vezi sa summitom EU-Balkan o migrantskoj krizi ističu mišljenje premijera Mire Cerara da kriza nije u cijelosti riješena, ali da će biti dobro ako Hrvatska počne smanjivati broj migranata koje šalje u Sloveniju, te da je dobro što je Ljubljani Europska komisija obećala 10 milijuna eura za bolju kontrolu migrantske krize.

Riječ je o sredstvima iz europskog fonda za azil, migracije, integraciju i unutarnju sigurnost. Slovenija temeljem zaključaka sa summita u Bruxellesu očekuje i dodatnih 400 policajaca koji bi pomagali domaćima na granici s Hrvatskom, a došli bi iz zemalja Višegradske četvorice i nekih zapadnoeuropskih država, s kojima treba sklopiti bilateralne ugovore o policijskoj pomoći. U Sloveniju su do danas ušla 73.553 migranta i izbjeglice, dok ih je iz zemlje do danas u 6 ujutro iz zemlje otišlo 47.920, objavila je na svom twitter računu slovenska vlada, uputivši korisnike na službene internetne stranice slovenske policije.

Na pitanje koje su policiji postavile neke domaće medijske kuće o tome gdje su ostali migranti, budući da Austrija i dalje nastavlja s primanjem izbjeglica, u policiji odgovaraju da nije riječ o najpreciznijim podacima te da iz objavljenog ne proizlazi da je u Sloveniji trenutno 26.000 migranata, kako bi se možda dalo zaključiti iz tabela koje su objavili. Ukupne podatke o izbjegličkom valu koji prolaze kroz Sloveniju policija će objaviti nakon što on prestane, odnosno nakon što izbjeglička kriza u Europi bude završena, javio je slovenski radio.

Na osnovu podataka koje na svojoj internet stranici objavljuje slovenska policija moglo bi se eventualno zaključiti da do razlike u podacima dolazi zato što je slovenska policija odlazak migranata iz Slovenije prema Austriji počela evidentirati pet dana kasnije nego njihov dolazak preko granice iz Hrvatske, ili je pak razlika nastala zbog nekontoliranog odlaska već registriranih izbjeglica u Austriju, bez dogovora s austrijskom policijom.

Prema podacima slovenske policije, danas je u 12 sati u slovenskim prihvatnim centrima bilo 8.162 izbjeglice i migranta, od toga najviše u Brežicama – 3.100, u Dobovi, u dva improvizirana prihvatna centra, u bivšoj tvornici odnosno u bivšoj ljevaonici, bilo ih je 2.200, u Obrežju u šatorskom smještaju 350, u Rigoncima, gdje isto nije u pitanju čvrsti objekt, njih 1.500. Izbjeglice se još smještaju na Šentilju otkuda idu u Austriju, gdje se u 15 sati po podacima mariborske policije nalazilo 4.000 izbjeglica, što je dvostruko više od kapaciteta tog centra. Radi se o tome da su iz prihvatnih centara uz granicu s Hrvatskom migranti autobusima i vlakovima tijekom dana prebacivani u prihvatne centre prema Austriji, koja ih i dalje prima.

U Hrvatsku su u ponedjeljak do 15 sati ušla 5873 migranta, a od početka migracijske krize 259. 049, objavio je MUP. Trenutačno je u privremenome prihvatnom centru u Opatovcu 2780 osoba, a i dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala iz Srbije, navodi MUP. Dogovor ministara unutarnjih poslova Hrvatske i Srbije Ranka Ostojića i Nebojše Stefanovića provodi se na području Berkasova, s kojega izbjeglice i migranti ulaze u Hrvatsku preko negdašnjega malograničnog prijelaza Bapske.

U odnosu prema razdoblju prije dogovora, u Berkasovu se sada provodi kontrolirani ulazak izbjeglica i migranata u Hrvatsku tako da se na granicu s Hrvatskom propuštaju u skupinama po pedeset osoba. Na samoj granici u ponedjeljak poslijepodne stanje je mirno iako izbjeglice i migranti neprestano pristižu.

Već na samom prilasku granici srbijanski policajci raspoređuju ih u skupine po pedeset osoba te jednu po jednu skupinu, nakon dojave s hrvatske strane, puštaju do granične crte preko koje ulaze u Hrvatsku. Kad se smjeste u autobuse, izbjeglice i migranti prevoze se do prihvatnog centra u Opatovcu.

Duž cijelog puta od dva i pol kilometara, od raskrižja Berkasovo-Šid, na kojem se autobusi iskrcavaju, vidljive su goleme količine otpada koje uklanjaju djelatnici šidskoga komunalnog poduzeća, volonteri tei zatvorenici iz Srijemske Mitrovice kojima je, kako se neslužbeno moglo čuti, zbog angažmana na uklanjanju otpada na Berkasovu, obećano da će im se smanjiti zatvorska kazna za godinu dana.

Duž prilazne ceste srbijanska policija postavila je metalne ograde kojima se izbjeglice i migranti usmjeravaju prema granici s Hrvatskom, no njih uskoro ne bi trebalo biti jer će u skladu s dogovorom Ostojića i Stefanovića izbjeglice i migranti u Hrvatsku ulaziti isključivo vlakom koji bi ih od Šida vozio do prihvatnoga centra u Slavonskome Brodu.

You may also like