Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj zagovornik je TTIP-a i bušenja Jadrana

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Kenneth Merten komentirao je u intervjuu Media servisu, kojega prenosi Index.hr, kontroverzni Transatlantski sporazum o trgovini i investicijama. “Nije tu riječ o američkoj GMO hrani koja će preplaviti EU tržište”, kazao je veleposlanik i dodao da o TTIP-u kruži previše krivih informacija. Komentirao je i druge aktualnosti u odnosima Hrvatske i SAD-a, prije svega vizni režim koji se, po svemu sudeći, neće ukinuti iduće dvije godine.

Američki veleposlanik, kojemu ovoga ljeta završava mandat, rekao je da je članstvo Hrvatske u Europskoj uniji obilježilo njegov boravak u našoj zemlji. “Možda još niste iskoristili sve pogodnosti zajedničkog tržišta”, rekao je Merten, ali je naglasio da idemo u dobrom smjeru. Jedna od top tema trenutno je TTIP, za koji veleposlanik kaže da mu je cilj proširiti ekonomske mogućnosti s obje strane Atlantika i riješiti brojna pitanja koja već 20-30 godina opterećuju trgovinu između SAD-a i EU-a. “Neke od ovih priča koje kruže, npr. o sustavu odšteta korporacijama i utjecaju na privatizaciju javno zdravstvenih usluga, to više uopće nije na pregovaračkom stolu. Jednostavno, previše mitova kruži..”, zaključio je Merten kojemu nije sporna tajnost pregovora. “S jedne strane kada pregovarate o bilo čemu morate imati određenu razinu tajnosti i povjerljivosti. S druge strane, kao političari dužni ste biti transparentni. Tanka je ta linija po kojoj pregovarači hodaju”, rekao je Merten i hrvatskoj javnosti poručio da ne nasjeda na mitove: “To nije sporazum o američkoj GMO hrani koja će preplaviti hrvatsko tržište. Razumljiva je briga Europe, ali samo da se zna: I mi u SAD-u imamo određene brige oko toga kakvi proizvodi dolaze na naše tržište ako nisu proizvedeni u SAD-u prema našim standardima”.

Govoreći o sigurnosnoj situaciji u regiji, događajima u BiH, Makedoniji te Srbiji nakon rehabilitacije Draže Mihailovića, Merten je rekao da je zabrinutost preteška riječ ali da SAD pomno prate situaciju. Osvrnuo se i na skidanje predstave Michela Houellebecqa s repertoara Dubrovačkih ljetnih igara zbog sigurnosnog rizika. “U svakom slučaju drago mi je da mene nitko nije pitao da donesem takvu odluku”, iskreno je poručio veleposlanik. “Mi u SAD-u imamo dugu tradiciju slobode govora što se posebno odnosi i na umjetnost. Ipak, svaka vlast dužna je i odgovorna svojim građanima osigurati minimum sigurnost. Teška je to odluka”.

Ukidanje viza za hrvatske građane, po svemu sudeći, neće se dogoditi u iduće dvije godine. Naime, budući da Amerikanci ulaze u izborno razdoblje, zakonodavstvo se, u smislu smanjenja kvota odbijenih viza, sigurno neće mijenjati jer je to osjetljivo pitanje u svakoj kampanji, objasnio je veleposlanik. Ostaje nada da će Hrvatska sama ispuniti kriterije, no za to se treba popraviti gospodarska situacija. “Nadam se da će se ekonomska situacija popraviti i da će ljudi tada moći naše konzule na intervjuu za vize uvjeriti da će se vratiti u Hrvatsku jer imaju posao. Tada bi se broj odbijenih viza smanjio i Hrvatska bi ispunila kriterije”, rekao je Merten.

Veleposlanik je ponovio da je naša zemlja na glasu kao loša za biznis zbog čestog mijenjanja zakona, doslovce preko noći i bez ikakvih konzultacija. Nada se ipak da će se situacija popraviti nakon odluke o istraživanju nafte i plina u Jadranu, koje će provoditi konzorcij u kojem je i jedna američka kompanija.”To će donijeti nova radna mjesta i novac, a oni bi mogli povući i druge i promijeniti priču”, nada se Merten. “Možda kažu – znate što, ajmo još jednom pogledati Hrvatsku, možda bismo trebali pojačati prisutnost na tom tržištu”. Na pitanje strahuje li da bi istraživanje nafte u Jadranu moglo odlukom Vlade ili referendumom biti zaustavljeno, kao između ostalog i monetizacija autocesta, Merten je rekao da uopće ne želi o tome razmišljati i da se nada da će sve ići po planu.