Veleposlanik gospodarski snažne Rumunjske o razvijanju odnosa s RH

Veleposlanik Rumunjske u Hrvatskoj Constantin-Mihail Grigorie posjetio je u četvrtak Hrvatsku gospodarsku komoru (HGK) gdje je s predsjednikom HGK Lukom Burilovićem razgovarao o mogućnostima unaprjeđenja bilateralne gospodarske suradnje, izvijestili su iz HGK.

Burilović je kazao kako je rumunjski gospodarski razvitak zadnjih godina jedan od najsnažnijih u EU-u.

Rumunjska je drugo najveće tržište u srednjoistočnoj Europi, s gotovo 22 milijuna stanovnika, a energetika i poljoprivreda ubrajaju se u glavne motore gospodarskog razvoja.

“Snažan sektor poljoprivrede otvara velike prilike za naše tvrtke, od izvoza poljoprivredne mehanizacije do repromaterijala i sredstava zaštite. Priliku vidimo i za prehrambenu industriju te za sektor građevine”, istaknuo je Burilović.

Grigorie je kazao kako je pristupanje Rumunjske Europskoj uniji donijelo trajna poboljšanja u poslovnom okruženju, što je rezultiralo boljom kakvoćom života. “Rumunjska je radna snaga obrazovana i jeftina, zahvaljujući čemu su na naše tržište, sedmo prema veličini u EU, došle brojne strane tvrtke”, istaknuo je Grigorie te pozvao hrvatske gospodarstvenike na snažniju suradnju s rumunjskima.

Na sastanku je najavljeno održavanje Rumunjsko-hrvatskoga gospodarskog foruma u prvoj polovini iduće godine u Bukureštu te je posebno istaknuta mogućnost suradnje gospodarskih komora u okviru inicijative Tri mora.

Kako navode iz HGK, trgovina između dviju zemalja godinama se kretala uzlaznim trendom, iako je u prvih sedam mjeseci ove godine robna razmjena u laganom padu u odnosu na isto razdoblje lani.

U 2015. godini ukupna robna razmjena Hrvatske i Rumunjske iznosila je 289,7 milijuna eura, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od 27 posto.

(Agencije)

You may also like

0 comments