Veleposlanici očekuju odgovornost za prisluškivanje

U Skopju je održan sastanak između veleposlanika zapadnih zemalja i Alija Ahmetija, lidera stranke DUI, koja je u vladajućoj koaliciji, a nakon toga i sastanak veleposlanika sa vođom oporbenog Socijaldemokratskog saveza Zoranom Zaevom, donosi Al Jazeera Balkans.

U ime svih veleposlanika, talijanski ambasador Ernesto Bellelli je kazao: “Kao član koalicijske Vlade, DUI dijeli odgovornost za unapređenje demokratskih vrijednosti i načela. Prema tome, stranka ima dužnost pomoći ojačati državne institucije i osigurati da se razotkrivena djela u potpunosti istraže, na transparentan i vjerodostojan način.”

Zapadni veleposlanici jučer su razgovarali s premijerom Makedonije Nikolom Gruevskim i predsjednikom Đorgom Ivanovim. Nedvosmisleno su poručili kako su razočarani činjenicom što nije bilo reakcija vlasti nakon što je oporba objavljivala prisluškivane razgovore. Zatražili su utvrđivanje odgovornosti , ako je ima, te kažnjavanja. Tvrde kakoće na taj način doći do deblokade euroatlantskog puta Makedonije. Ivanov je zatražio obustavu blokade euroatlantskih integracija Makedonije, rekavši kako bi tako došlo do stabilizacije i sigurnosne i političke situacije u državi.