Vela: Država nad nama provodi administrativno nasilje

U Zagrebu je počeo Tjedan europskih fondova na kojem će se predstaviti mogućnosti uspješnijeg korištenja strukturnih i investicijskih fondova EU. Kako i koliko koristimo sredstva EU fondova? Kako pojednostaviti procedure? Zašto je to tako teško? Što čini ili ne čini država da više pomogne u povlačenju sredstava iz EU fondova? U HRT-ovoj emisiji Otvoreno gostovali su ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić, bivši ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić i konzultantica za EU fondove Ariana Vela.

Ariana Vela istaknula je preopsežnu dokumentaciju i kašnjenje u objavi natječaja kao najveće prepreke za poduzetnike koji žele aplicirati na fondove EU. “Od 1,8 milijardi kuna koje su bile namijenjene poduzetnicima mi smo do sada ugovorili desetak projekata vrijednih 50 milijuna kuna”, rekla je. Oštro se osvrnula na prošlu Vladu pod kojom, tvrdi, poduzetnicima nikad nije bilo teže doći do sredstava zbog administrativnih komplikacija. Njezini klijenti, kaže Vela, slažu se u jednom: institucije nad njima provode administrativno nasilje.

Ministar Tomislav Tolušić složio se s konzultanticom Velom, ali je naglasio da su već smanjili potrebnu dokumentaciju. “Do sada smo učinili sve da tom poduzetniku otežamo stvari, ne namjerno, vjerojatno u tom našem početničkom strahu smo prenormirali stvari”, dodao je Tolušić. “Procedure koje smo propisali, nije propisala Europska komisija.” Ministar je istaknuo koliko je novca u proračunskom razdoblju od 2014. – 2020. zasada povučeno: 146 milijuna eura od od 10,7 milijardi dostupnih ili 1,3 posto. Do kraja godine Tolušić je obećao milijardu eura isplaćenih sredstava i oko 3 milijarde ugovorenih.

“To je složen proces, ali se jako isplati. Zašto? Poduzetnik koji investira 100 milijuna, može povući između 35 i 40 milijuna, zbog čega će onda biti konkurentniji”, rekao je Branko Grčić i ohrabrio poduzetnike da prijavljuju projekte. Opovrgnuo je brojku od 20% iskorištenih sredstava i ustvrdio da se do 2014. radi oko 50% iskorištenih sredstava. “Cijela 2014. iskorištena je za pripremu i podlogu natječaja, a brojka od 50 milijuna odnosi se na 2015. godinu”, tvrdi Grčić. Kompleksnu administraciju opravdava željom da se izbjegnu greške zbog kojih bi se mogao izgubiti novac iz natječaja. Smatra da će nova Vlada imati lakši posao jer dolazi na pripremljen teren i realnim smatra mogućnost da se ove godine isplati milijarda eura sredstava iz fondova.

You may also like