Vedriš: Treba nam mandatni, a ne predizborni program

Povodom objave programa SDP-a, za komentar i usporedbu ponuđenih ekonomskih programa upitali smo profesora političke ekonomije na zagrebačkom Pravnom fakultetu, Mladena Vedriša.

“Polazna je pozicija da su gotovo svi programi okrenuti prema očekivanjima birača. To je ljudska i normalan želja, nakon više godina krize, priželjkivati što će stranke za njih učiniti. Međutim, potrebno je vidjeti kako to napraviti. Za to je potrebno vidjeti tri važne točke: Prvo,što su mjere i instrumenti kako to napraviti . Drugo, vremenski okvir. Treće, protagonisti koji to mogu napravi“, kaže Vedriš.

“Kada to anticipiramo, dolazimo do vrlo bitne točke koja znači usklađivanje međusobnih ciljeva. U programima postoji nekoliko karakteristika. S jedne strana obećanje poreznog rasterećenja, što je potpuno legitimno. Poduzetnici očekuju snižavanje cijene kapitala. S druge strane, mi imamo pojačane obveze transfera, a to je u međusobnoj kontradikciji. Sve to treba uskladiti i reći koji su koraci. To se mora vremenski koordinirati“, rekao je Vedriš.

“Mi se vrlo često u tim programima uspoređujemo sami sa sobom i sa proteklim razdobljem, a mi se moramo pogledati u objektivno ogledalo. Izvori za to su Svjetska banka i MMF, koji vrše recenziju svake ozbiljne države. Potom, ozbiljni recenzenti su i analitičke službe velikih banaka, uključivo rejting agencije. Ono, pak, što nam je nadležno je Europska komisija koja u okviru Europskog semestra ocjenjuje sve ekonomske politike unutar Unije i daje preporuke. Nama, dakle, treba ozbiljan mandatni program“, objašnjava Vedriš.

Na pitanje više povećanja sredstva HBOR-u koji je SDP naveo kao svoju odrednicu programa te bojazan nekih stručnjaka kako to znači snažnije uplitanje države u gospodarstvo Vedriš je komentirao: “Sve ovisi o tome kakva će biti alokacija sredstava. Ukoliko će to biti usmjereno malim i srednjim poduzećima, koji se teško probijaju prema bankovnim linijama, onda je to pozitivna mjera. Svaka država potiće onaj dio ekonomije koji nju zanima. Povećanje kapitala HBOR-a načelno je dobro, ali se to mora pretvoriti u transparentnu i kvalitetnu politiku“.

Na pitanje što misli treba li Državni zavod za statistiku privatizirati s obzirom na to da se podatci učestalo fleksibilno i manipulativno tumače za račun politike Vedriš zaključuje: “Ne bih bio sklon privatizaciji. Ali bio bih sklon da DZS počne kontrolirati EUROSTAT. Manipulacija se sastoji od selektivne objave podataka“.

You may also like