Vedriš: Odsutnost novog zaduživanja povećat će poreze, imperativ investicije

Nemogućnost Hrvatske da se zbog političke nestabilnosti zadužuje po povoljnim uvjetima može dovesti do rasta izdataka za kamate i novih poreznih opterećenja, rečeno je u petak tijekom Investicijskog foruma grada Zagreba i središnje Hrvatske, koji su organizirali tjednik Lider, tvrtka Bisnode i Hrvatska gospodarska komora.

“Ako se Hrvatska na inozemnom tržištu ne bude mogla zaduživati po povoljnim uvjetima, rast će izdaci za kamate što će, na primjer, iziskivati povećanje poreznog opterećenja kako bi država namaknula sredstva kroz dodatno oporezivanje. Sigurno je da takva mjera može nepovoljno utjecati na gospodarstvo i investicije”, kazala je znanstvena savjetnica na Ekonomskom institutu Zagreb Sandra Švaljek.

„Stvaranje poticajnog ulagačkog okvira, motivirajuće i transparentne poduzetničke klime i posljedično brendiranje Hrvatske kao poželjne ulagačke destinacije nužne su za stvaranje pretpostavki za održivi i kontinuirani gospodarski rast u segmentu ulaganja, a to se može postići samo zajedničkim djelovanjem svih dionika na lokalnoj i nacionalnoj razini“, poručio je potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš na Investicijskom forumu grada Zagreba i središnje Hrvatske održanog 3. lipnja u Vijećnici HGK završnom predstavljanju projekta Lider invest – izbora najboljih velikih, srednjih i malih proizvodnih investicija u Hrvatskoj, koje je organizirao poslovni tjednik Lider u suradnji s HGK i Bisnodeom.

Rekao je i kako za kontinuirani gospodarski rast trebamo investitore koji će uložiti prije svega u proizvodne djelatnosti. „Zato je nužno otvoriti prostor i stvoriti preduvjete za nove investicije koje su usmjerene u osmišljavanje proizvoda visoke dodane vrijednosti, ulaganja u istraživanje i razvoj te stvaranje proizvoda za izvoz“, kazao je Radoš istaknuvši primjer uspostave CIRAZ-a – Centra za industrijski razvoj, koji je usmjeren na povezivanje potreba gospodarstva za inovacijama i istraživanjem i razvojem kroz suradnju sa znanstvenim sektorom, a kojim se želi potaknuti i reindustrijalizacija hrvatskoga gospodarstva.

„Nismo zadovoljni s velikim investicijama, no investicija u Zagrebu ipak ima i to manjih, a takve investicije treba i poticati“, rekao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zagrebačke županije Damir Fašaić navodeći primjere investicija u poduzetničkoj zoni u Pisarovini, Plivine investicije, investicije u logistici itd. „Problema ima ali ih treba rješavati, a zajedničkom sinergijom potaknuti suradnju te smanjiti barijere“, istaknuo je Fašaić. Pročelnica ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo grada Zagreba Mirka Jozić rekla je pak kako iako nisu zadovoljni sa situacijom, Zagreb je atraktivan za brownfield investicije te je s obzirom na visokoobrazovani kadar atraktivno mjesto za ulagače. Smatra i kako je u rješavanju određenih infrastrukturnih pitanja važna suradnja gradskih vlasti s Vladom. „Moramo početi cijeniti svoje poduzetništvo, a koje je opterećeno porezima i poreznim promjenama“, poručila je Jozić.

Održane su i dvije panel rasprave. Tema prve rasprave bila je kako stvoriti poticajno investicijsko okruženje pa je predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskoga sabora Domagoj Ivan Milošević poručio kako je za investicije važna politička stabilnost zemlje, ali ako se ništa ne mijenja i ne koriste potencijali kojima će se potaknuti i povećati investicije, onda ona nije dovoljna. „Potrebna je stabilnost i zakonodavnog okvira, porezna predvidljivost te arbitrarnost“, rekao je Milošević te dodao kako su problem administrativni kapaciteti bez kojih je teško provesti reforme. Znanstvena savjetnica u Ekonomskom institutu Sandra Švaljek također smatra da je politička stabilnost od iznimne važnosti. „Političke teme potrebno je maknuti iz fokusa, a u prvi plan staviti profesionalnu strukturu s većim prostorom djelovanja. Odluke se odgađaju, a to nije dobro jer Hrvatska nema vremena, potrebna je hitnost i brzo djelovanje“, smatra Švaljek navodeći važnost postizanja bolje koordinacije među institucijama, osobito poduzetničkim potpornim institucijama. Profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Mladen Vedriš istaknuo je kako je potreban kontinuitet programa kojim se rješava izlazak iz krize i s kojim se može bolje i uspješnije rješavati probleme. „Potrebna je sinergija domaćih faktora i kapitala te je za investitore posebno važno pravosuđe i pravila koja se poštuju“, istaknuo je Vedriš. Direktorica EBRD-a za Hrvatsku i Sloveniju Vedrana Jelušić Kašić istaknula je kako je potrebno aktivno raditi na privlačenju investitora. „Najvažnije je biti proaktivan te provoditi promocije. EBRD može pomoći kroz donatorska sredstva za pripremu projekata“, rekla je Jelušić Kašić, a Radoš je kazao kako je HGK samo u zadnjih mjesec dana organizirala i sudjelovala u 15 izaslanstava, primila više važnih svjetskih državnika te snažno radi na internacionalizaciji gospodarstva, a tvrtke potiče na ulaganja.

O investicijskoj klimi u Hrvatskoj govorio je ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić istaknuvši kako su prednosti Hrvatske u privlačenju investicija u konkurentnoj radnoj snazi, industrijskoj tradiciji, uspostavi partnerskih odnosa, a prepreke u nepredvidljivosti porezne politike, dugotrajnosti pravosudnih procesa, različitim interpretacijama propisa te kratkim rokovima za prilagodbu itd.

Kako pokrenuti novu proizvodnu investiciju – od ideje do realizacije bila je tema druge panel rasprave. Predsjednik Uprave Siemensa Mladen Fogec naveo je poreznu i pravnu nesigurnost te nepostojanje mehanizma kako bi Vlada jače utjecala na lokalnu samoupravu.  Predsjednik Uprave tvrtke Metal Producta Stjepan Šafran smatra da je postojeće strukovno obrazovanje neadekvatno njihovim potrebama te imaju nedostatak kadra. Izvršni direktor tvrtke New Bakery Velimir Radanović istaknuo je da Hrvatska treba velik broj malih investicija, kao što je bila ova investicija u proizvodnju baklava, a koje izvoze u 14 zemalja širom svijeta. Direktor tvrtke Aquaestil plus Stjepan Basar smatra važnim da HGK izradi ponudu gospodarstva koju će predstavljati na stranom tržištu te time pridonijeti otvaranju tržišta.

Glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović predstavio je sam projekt Lider invest – izbor najboljih velikih, srednjih i malih proizvodnih investicija u Hrvatskoj. Natječaj za izbor otvoren je do 15. srpnja, a 19. listopada će se dodijeliti nagrade najboljima. Nominirati se mogu investicije koje stvaraju uvjete za zapošljavanje što većeg broja ljudi, pridonose razvoju proizvodnje, uvode i razvijaju nove tehnologije, podižu sigurnost i kvalitetu života građana, pridonose održivom razvoju i zaštiti okoliša te stvaraju dodanu vrijednost i tako pridonose konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva. Posebno će se promatrati velike, srednje i male investicije, a glavni kriteriji odabira bit će izvoz, broj novootvorenih radnih mjesta i suvremenost tehnologije. Stručni odbor će vrednovati investicije i prema prihodu po zaposlenom, udjelu domaćeg materijala, procjeni stupnja dodane vrijednosti i stupnju finalizacije proizvoda te utjecaju na okolinu – održivosti.

You may also like