Home Ekonomija Vedriš: Nama je potrebna filozofija razvoja

Vedriš: Nama je potrebna filozofija razvoja

by Ivan Brodić

Povodom stotinu dana vlade, ali i usvajanja Nacionalnog programa reformi za komentar smo upitali profesora političke ekonomije na Pravnom fakultetu u Zagrebu dr.sc. Mladena Vedriša.

„Prvo ono što je dobro. Dobro je da je pojačana svijest da se moramo mijenjati, da su reforme potrebne. Prvenstveno je to neminovno zbog boljeg života, ali i bržeg i trajnijeg gospodarskog razvoja. No, to je i obveza prema Europskoj uniji. No, tipična je naša specifičnost to što ima puno pametnih oko jednog problema. Ovo što je stavljeno na papir je kontinuitet problema s kojim se moramo nositi jer bez obzira na promjenu vlade problemi ostaju“, rekao je Vedriš.

No, pitanje je konzistentnosti u provođenju reformi?

„Ne zaboravimo, reforme moraju biti interaktivne. Svaka reforma mora imati zakone i pravilnike, bez njih neće biti rezultata. Smanjivanje javnog duga je dobro ako se čini jednokratno nekim otpisom dijela imovine, ali nakon toga je važno da povećamo stopu gospodarskog rasta. Važno je i spriječiti odljev obučenih i obrazovanih ljudi. Ipak, reforma svih reformi je stvaranje bolje poslovne klime. Trebamo konkurentniju i uspješniju ekonomiju“, kaže Vedriš.

Strateške kompanije i infrastruktura?

„E sad, vraćamo se na pitanje konzistentnosti, kad govorimo o privatizaciji, ona nije sama sebi svrha. Prvi cilj privatizacije je stvaranje uspješnije kompanije i stvaranje veće vrijednosti. Drug cilj je nacionalni program razvoja. Treće, prodaje se u trenutku kad se može dobiti najviše. Privatizacija je alat gospodarskog rasta, a ne rasprodaja. Kranji cilj je porast BDP-a i zapošljavanje. Najprije nam treba filozofija razvoja. Moramo čuvati infrastrukturu da nam se ne bi ponovila situacija s DTK mrežom“, zaključio je Vedriš.

Related Posts